(VIDEO) NEMAC POBEGAO IZ ISLAMSKE DRŽAVE: Zatvor je raj prema životu u Siriji!
Foto: Printscreen Yt

Bolje je na robiji

(VIDEO) NEMAC POBEGAO IZ ISLAMSKE DRŽAVE: Zatvor je raj prema životu u Siriji!

Planeta -
Ebrahimu je dat izbor da se bori li da postane bombaš samoubica

BERLIN - Ebrahim B. je bivši borac terorističke Islamske države (ISIL) i sav je srećan što je u zatvoru u Celeu, mada je optužen za terorizam: kaže da je robija raj u poređenju sa životom u Siriji i Iraku.

"Istina je! Bolje zatvor u Njemačkoj nego sloboda u Siriji", rekao je Ebrahim u intervjuu za nemačke televizije NDR i WDR samo nekoliko dana uoči početka suđenja.

Ovaj 26-godišnji Nemac poreklom iz Tunisa kaže da je naseo na propagandu ISIL i strašno se pokajao.

"Prišli su mi u džamiji u Volfsburgu. Morate da me shvatite, u to vreme sam bio stvarno očajan. Loše mi je išlo u školi, verenica me ostavila... Da su mi u tom trenutku prišli jamajčanski gangsteri ili Anđeli pakla, otišao bih sa njima", priča Ebrahim, inače profesionalni maser iz Volfsburga.

"Rekao mi je 'kako možeš mirno da spavaš kada mladi muslimani umiru od gladi, a mlade muslimanke stalno siluju'. Rekao mi je da ću ići u pakao ako umrem u Evropi", kaže i pošteno dodaje da ga je Siriji privukla i ideja da će lako doći do žene.

"Ti si budala. Musliman si, možeš da oženiš četiri žene. Pa ko bi odbio četiri žene?

Ebrahim je 28. maja 2014. stigao u Siriju, ali džihadska idila je kratko trajala. Odmah je završio u zatvoru pod optužbom da je špijun.

"Ne mogu da vam opišem kakav sam užas tamo proživeo. Čuli su se zvuci kao da ste autom pregazili mačku, a ćeliju pored moje punili su odrubljenim glavama." Ebrahim je znao da i njega čeka ista sudbina, ali tada se pojavio čovek koji ga je regrutovao i izvukao ga iz zatvora.

"Sad možeš da biraš da li ćeš postati džihadista ili bombaš samoubica, rekao mi je. Znači, biraš između smrti i ismrti", priča on. Pobegao je samo tri meseca posle odlaska u Siriju, a uhapšen je u septembru, čim se dokopao Nemačke.

"Islamska država nema veze s islamom. Ne dozvolite svom detetu da krene na taj put", priča Ebrahim danas.

http://www.youtube.com/watch?v=GAbV45D-Dhc#action=share
(Jutarnji.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track