(VIDEO) TRAGEDIJA U OHOTSKOM MORU: Najmanje 56 mornara poginulo na ruskom brodu
Foto: Pres-služba Dalekoistočnog Regionalnog Centra MInistarstva Za Hitne Situacije Ruske Federacije

Udarili u santu leda

(VIDEO) TRAGEDIJA U OHOTSKOM MORU: Najmanje 56 mornara poginulo na ruskom brodu

Planeta -
Na brodu su bila 132 člana posade, za 13 se još traga. Uzrok nesreće još nije utvrđen, ali ruski mediji navode da je moguće da se bor sudario sa plovećim santama leda

MOSKVA - Najmanje 56 mornara je izgubilo život, a 13 nestalo, od ukupno 132 člana posade, kada je rano jutros potonuo ribarski brod "Daleki istok" u Ohotskom moru, kod obale Kamčatke, 250 kilometara južno od glavnog grada Magadana.

Spasena su 63 člana posade, ali su svi imali hipotermiju zbog boravka u ledenoj vodi, javlja Itar-Tass. Oficir regionalnog koordinacionog pomorskog spasilačkog centra rekao je da je na brodu bilo 78 Rusa i najmanje 40 Mjanmaraca. Na brodu je bilo i državljna Ukrajine, Litvanije i Vanuatua.

Uzrok nesreće još nije zvanično utvrđen, ali prvi rezultati istrage pokazuju da je brod udario u prepreku, najverovatnije ploveće sante leda, i da je potonuo u roku od 15 minuta.

Brod je bio nosivosti 5.700 tona, dug 104 metra. Pripadao je kompaniji "Magelan" iz luke Nevelsk na ostvru Sahalinu.

Prema prvim informacijama, 40 provređenih će biti prebačeno u bolicu helikopterom, saopštila je kompanija, uz napomenu da oni nisu učetvovali u spasavanju zbpog udaljenosti od mesta potonuća. U akciji spasavanja učestvuje 1.500 ljudi, među kojima i 26 ribarskih brodova, navodi se u šopštemju, regionalnog centra ruskog Minsitsartva za vanredne situacije.

http://www.youtube.com/watch?v=woFyKpTQ32c

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track