(VIDEO) TURSKA IMA MOĆNIJU ARMIJU NEGO ŠTO SE MISLI: Evo šta čeka Putina ako krene da je uništi!
Foto: Rojters

Među najboljima u Evropi

(VIDEO) TURSKA IMA MOĆNIJU ARMIJU NEGO ŠTO SE MISLI: Evo šta čeka Putina ako krene da je uništi!

Planeta -
Nakon što je tursko ratno vazduhoplovstvo srušilo ruski avion, sve su oči uprte u Tursku. Ne treba biti iznenađen činjenicom da Turska s lakoćom može "skinuti" ruske avione. Ona koristi naprednu tehnologiju; deo je kupljen u SAD, a deo opreme je domaće proizvodnje.

Ako bi se Vladimir Putin odlučio da povede Rusiju u rat sa Turskom ne bi sve išlo tako glatko kao što mnogi misle. Turska ima veoma moćnu armiju, jednu od najboljih u Evropi i predstavljala bi tvrd orah za Rusiju.

Pogledajte tursku ratnu opremu u nastavku.

Turski avion koji je srušio ruski Su-24 bio je F-16 Fighting Falcon. Turska poseduje oko 300 komada višenamenskih lovaca koje proizvodi uz američku licencu. F-16 je i dalje glavni avion u američkom ratnom vazduhoplovstvu.

Izraelci koriste svoj IAI Heron kako bi nadgledali Gazu. Turska ima desetak posebno napravljenih sličnih dronova s jačim motorima te turskom opremom za špijunažu. Turska također koristi tri američka MQ-1 Predator drona. Kada su ti dronovi opremljeni raketama Hellfire, mogu neutralizovati mete na zemlji koje u tom trenutku nisu ni svesne da su nadgledane. Naručeno je još nekoliko komada.

Turska je nedavno razvila i svoju haubicu Panzer. Doseg joj je tridesetak kilometara. Takođe Ankara je nabavila i američke raketne sisteme – MGM-140 Army Tactical Missile System. Ovaj sistem može raketirati ciljeve na daljini većoj od 150 kilometara.

Turska je ponosno razvila i sada proizvodi tenk Altay koji je ušao u upotrebu ove godine. Altay proizvodi turska kompanija Otokar koju svet zna po proizvodnji autobusa.

Turski brodovi Ada opremljeni su za borbu protiv svega – od podmornica do aviona. Turska poseduje dva komada te planira izgraditi još desetak.

Turska takođe ima 13 nemačkih podmornica 209. Svaka od njih poseduje 14 torpeda i protivbrodskih raketa.

(Večernji.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track