ŽIVOT U OVOM GRADU JE PAKAO: Sirijska vojska pozvala na evakuaciju Alepa
Foto: Reuters

Smanjeni vazdušni udari

ŽIVOT U OVOM GRADU JE PAKAO: Sirijska vojska pozvala na evakuaciju Alepa

Planeta -

Sirijska vojska saopštila je danas da će smanjiti bombardovanje Alepa da bi civili iz pobunjeničkih delova grada mogli bezbedno da se evakuišu.

Saopštenje je pročitano na državnoj televiziji posle 16 dana vojnih udara na Alepo u kojima je poginulo preko 300 civila i oštećene su bolnice i vodovod.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

UN su objavile satelitske snimke na kojima se vide razmere rusko-sirijskog bombardovanja Alepa, nakon prekida primirja od pre dve nedelje.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Portparol Bele kuće Džoš Ernst rekao je da su fotografije "duboko zabrinjavajuće", dodajući da je tragično što nisu preterano iznenađenje. Pobunjenici i međunarodni posmatrači optužuju sirijsku vladu da pokušava nasilno da raseli područja koja nisu lojalna predsedniku Bašaru al Asadu.

Lekari stacionirani na istoku Alepa, u delovima grada pod opsadom, navode da je danas bilo manje vazdušnih udara sirijskih i ruskih snaga. Sirijska opservatorija za ljudska prava sa sedištem u Velikoj Britaniji saopštila je da je najmanje 316 civila ubijeno u poslednje dve nedelje.

Bašar al Asad, Foto: Reuters
Bašar al Asad, Foto: Reuters

Generalni sekretar UN Ban Ki Mun ocenio je da je situacija u Alepu, gde se oko 275.000 ljudi nalazi pod opsadom, "gora nego u klanici".

Vlasti u Damasku optužuju pobunjenike na istoku Alepa da sprečavaju civile da se evakuišu iz grada koristeći takozvane "bezbedne koridore" koji su otvoreni u julu. Prema njihovim rečima, stotine hiljada ljudi, ako ne i milioni, su na taj način pobegle u oblasti pod kontrolom sirijske vlade.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Sirijska vlada je ranije ove godine dogovorila potpunu evakuaciju Daraje, nekadašnjeg uporišta pobunjenika na obodima Damaska, ali tek posle četiri godine opsade, prilikom koje stanovnici nisu imali dovoljno hrane niti medicinsku pomoć.

UN su tada upozorile da se radi o "prinudnom raseljavanju", navodeći da se slična situacija može očekivati u drugim delovima Sirije.

BORBE ZA NAJVEĆI SIRIJSKI GRAD: Vladine snage zauzele centar Alepa

VIDEO ČUDO ŽIVOTA: Rodila je mrtvu bebu! Oživljavali su je 20 minuta, a onda se desilo nešto SJAJNO

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track