Vežbaju za pravu

PROBA MALE MATURE: Završeni testovi iz srpskog i matematike

Društvo

Autor:

Probna testiranja su se pokazala kao dobra praksa jer time đaci smanjuju tremu i imaju bolji uvid u svoje znanje

mala matura, test, generalna proba, tanjug

Arhivska fotografija

BEOGRAD - U osnovnim školama u Srbiji danas je održano probno polaganje male mature za učenike osmih razreda.

Baš kao i na pravom polaganju koje će se održati 17. i 18. juna pred đacima su danas bili testovi iz srpskog jezika i matematike.

Polaganje testova iz srpskog jezika počelo je u 9 časova, a polaganje testova iz matematike počelo je u podne.  Pred đacima je po dvadeset zadataka na testovima, a za njihovo rešavanje imaju dva sata.

Ministar prosvete Žarko Obradović danas je obišao jednu školu u kojoj se polažu testovi, školu "Mika Petrović Alas" u Beogradu. On je napomenuo da je probno polaganje male mature način da se đacima olakša posao da se bolje pripreme i utvrde koji deo gradiva im je najproblematičniji.  "Probna testiranja su se pokazala kao dobra praksa jer time đaci smanjuju tremu i imaju bolji uvid u svoje znanje", kazao je Obradović.

Na današnjem probnom polaganju đacima će svi zadaci biti nepoznati dok će na pravoj maloj maturi pred sobom imati 25 odsto delimično poznatih zadataka i 75 odsto potpuno nepoznatih, a naredne godine na maloj maturi svi zadaci biće nepoznati a biće uveden i poseban treći test sa gradivom iz geografije, istorije, biologije, fizike i hemije.

Đaci sedmog razreda već ove godine će od 13. do 17. maja imati prililku da u školama rade probne testove kako bi se pripremili za novi način polaganja koji se uvodi naredne godine.

Za đake koji nisu uspeli danas da polažu probnu maturu zbog bolesti ili drugih razloga biće organizovano polaganje i narednog vikenda. Ministar prosvete obići će i Osnovnu školu "Isidora Sekulić" i razgovarati s učenicima posle polaganja probnog testa.

Pratite Sport na Facebooku
i Twitteru
Pratite Stars na Facebooku

Najčitanije

osetite zadovoljstvo kuvanja...

Više na stvarukusa.rs

Facebook

Izjava dana

Nikolićevi lapsusi uveseljavaju ljude, ali bar nisu opasni kao neke druge stvari koje dolaze od predsednika Jelena Milić, direktorka CEAS

Video na Kuriru

Ostali videi
Prati Kurir na Facebooku!