MODERAN VRTIĆ OD 1.800 KVADRATA U NASELJU BRAĆE JERKOVIĆ PRIMA 300 DECE: Šapić o izgradnji savremenog dečjeg vrtića (FOTO)
Foto: Beograd.rs

u zaplanjskoj

MODERAN VRTIĆ OD 1.800 KVADRATA U NASELJU BRAĆE JERKOVIĆ PRIMA 300 DECE: Šapić o izgradnji savremenog dečjeg vrtića (FOTO)

Beograd -

Vrtić koji se gradi na Voždovcu, u Zaplanjskoj 92, imaće oko 1.800 kvadrata, i prema planu trebalo bi da bude završen u januaru 2025. godine. Ovaj predškolski objekat moći će da primi između 270 i 300 dece.

Među objektima čiju izgradnju investira Grad Beograd, Siekretarijat za komunalne i stambene poslove, a koji treba da budu završeni naredne godine su i dva nova dečja vrtića prema projektima arhitektonske firme „Biro Kjub Partners” (Bureau Cube Partners). Izvođenje radova na ova dva objekta - predškolske ustanove u naselju Braće Jerković na Voždovcu i u ulici Pavla Vujisića u naselju Altina 2 u Zemun upovereno je kompaniji „M Enterijer gradnja”.

Kako je prilikom obilaska radova istakao predsednik Privremenog organa grada Beograda Aleksandar Šapić u naselju Braće Jerković postoji potreba upravo za ovako velikim objektom kakav se i gradi. Reč je o modernom projektu koji čini 13 tipski rešenih boravišnih jedinica, zajedno sa pratećim tehničkim i ostalim korisnim prostorijama. Dvorište predstavlja zelenu oazu za boravak dece, obezbeđujući im nesmetano kretanje i siguran prostor za igru i učenje.

vrtić, Aleksandar Šapić, Braće Jerković
foto: Beograd.rs

Gradska sekretarka za obrazovanje i dečju zaštitu Aleksandra Čamagić rekla je da se pored vrtića u naselju Jerković u svim beogradskim opštinama radi na izgradnji novih predškolskih objekata.

vrtić, Aleksandar Šapić, Braće Jerković
foto: Beograd.rs

- Mi trenutno imamo na više lokacija gradilišta, širom grada Beograda, u svim gradskim opštinama gradilišta ili početke gradnje novih objekata. Ono što nas čeka do kraja 2024. je otvaranje velikog centralnog vrtića u naselju Barič u Obrenovcu, dva vrtića koja su u izgradnji na levoj obali Dunava, jedan u Ovči, jedan u Borči. Taj u Ovči će imati i deo koji će biti centralna kuhinja za sve vrtiće na levoj obali Dunava. Takođe se gradi novi vrtić u Mladenovcu, počela je izgradnja vrtića u Stepojevcu, u Lazarevcu, uradili smo adaptaciju stare škole u Umčarima i ona bi trebalo u narednom periodu da primi mališane. Svuda se gradi, mi ćemo na taj način povećati kapacitete - navela je Čamagić.

vrtić, Aleksandar Šapić, Braće Jerković
foto: Beograd.rs

Šapić je prilikom posete radova na izgradnji voždovačkog vrtića u novembru prošle godine istakao da je dan pre toga usvojena odluka o povećanju subvencije za privatne vrtiće i da ona sada iznosi 33.000 dinara. Ova odluka je počela da se primenjuje od 1. decembra 2023.

Aleksandar Šapić je pre godinu i po tokom svog gradonačelničkog mandata najavio da će izgradnja državnih vrtića biti pojačana, iako je tada postojao problem sa osobljem koje bi radilo u njima – pored vaspitačica, poseban problem su spremačice i kuvarice, jer su im plate bile male. U septembru prošle godine Aleksandar Šapić je najavio da će Grad odobriti dodatna sredstva iz budžeta za povećanje osnovice zarada zaposlenima u predškolskim ustanovama za još deset odsto, što je sa povećanjem iz republičke kase, podiglo njihove plate za oko 30 odsto.

1 / 2 Foto: Beograd.rs

Prema Šapićevim rečima, Grad će nastojati da otvara što veći broj novih vrtića, a očekuje se da će se novim merama podstaći otvaranje i privatnih vrtića. One će im sigurno doneti stabilnost u funkcionisanju i u kalkulaciji troškova.

Kurir.rs/ gradonacelnik.beograd.rs/ A. K.

Bonus video:

00:43

Novi Sad je postao bogatiji za još jedan vrtić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track