ZA DOBROBIT DECE GRAD BEOGRAD IZDVAJA GODIŠNJE 60 MILIONA EVRA: Sad se gradi 9 vrtića i renovira 12 škola! Ovo su dalji planovi
Foto: Beoinfo

briga o najmlađima

ZA DOBROBIT DECE GRAD BEOGRAD IZDVAJA GODIŠNJE 60 MILIONA EVRA: Sad se gradi 9 vrtića i renovira 12 škola! Ovo su dalji planovi

Beograd -

Grad Beograd za dobrobit dece iz budžeta izdvaja čak 60 miliona evra, gradi se devet vrtića za mališane, a renovira 12 škola!

Predsednik privremenog organa Grada Beograda Aleksandar Šapić kaže za Kurir da su radovi ili u toku ili je raspisana javna nabavka.

Aleksandar Šapić u obilasku Devete gimnazije
Aleksandar Šapić u obilasku Devete gimnazijefoto: Beoinfo

- Pored radova na vrtiću u Borči, u naselju Braće Jerković radovi su daleko odmakli, a do kraja godine očekuje se završetak adaptacije stare škole u vrtić u Umčarima. Javna nabavka je raspisana za objekat u Stepojevcu. Takođe za vrtić u Bloku 62, a projektovanje za vrtić na Sunčanom bregu u Rakovici se završava. Mesna zajednica u naselju Zuce se preuređuje u vrtić sa sto mesta, opština Obrenovac takođe od naših sredstava završava vrtić u Bariču, dok će u Ovči biti izgrađeni centralna kuhinja i objekat sa 140 mesta - kaže Šapić:

1 / 3 Foto: Beoinfo

- Nastavićemo da gradimo i da povećavamo kapacitete i sledeće godine, a očekujemo da boljitku u ovoj oblasti znatno doprinesu i mere koje smo doneli, a za šta Grad na godišnjem nivou izdvaja oko 60 miliona evra.

U planu je izgradnja osnovne škole u Mirijevu i u Vojvode Vlahovića, ali postoje određeni imovinskopravni problemi na parcelama

Pored izgradnje vrtića, sadašnje gradske vlasti finansiraju i rekonstrukciju prestoničkih osnovnih i srednjih škola. Tako je nedavno rekonstruisana Deveta beogradska gimnazija "Mihailo Petrović Alas", koja, prema rečima gradske uprave, ima posebnu važnost ne samo za Novi Beograd već i za čitav grad.

1 / 4 Foto: Beoinfo

- Možemo s pravom da kažemo da danas ova škola spada među najmodernije u ovom delu Evrope i sigurni smo da će učenici koji je sada pohađaju i koji je budu pohađali u budućnosti zaista imati sve uslove koji su neophodni da se pripreme za sve životne izazove koji ih čekaju posle završetka gimnazije. Ova škola obnovljena je tako da je dobijen veliki deo novog prostora, sve je potpuno preuređeno, fiskulturna sala ima nove gabarite i najmodernije je opremljena, a dobijen je i čitav niz dodatnih sadržaja koje učenici do sada nisu imali - poručili su iz Grada.

1 / 4 Foto: Beoinfo

Na teritoriji grada Beograda postoje 202 osnovne škole i 87 srednjih škola.

- Proteklih nekoliko godina urađena je sanacija, rekonstrukcija, adaptacija objekta ili kompletna rekonstrukcija OŠ "Banović Strahinja", OŠ "Ilija Garašanin", OŠ "Vladislav Ribnikar", OŠ "Mitraljeta", OŠ "Milan Đ. Milićević", OŠ "Vladimir Rolović", Zemunske gimnazije, Devete gimnazije, OŠ "Marko Orešković", OŠ "Vlada Aksentijević", OŠ "Janko Veselinović", OŠ "Radojka Lakić" i veliki broj radova na tekućem održavanju objekata. Škole za koje su urađeni projekti su u fazi postupka javnih nabavki. Potpisani su ugovori o dogradnji i rekonstrukciji gimnazije u Mladenovcu, sanaciji uređenja dvorišta OŠ "Laza Kostić", rekonstrukciji krova OŠ "Duško Radović" u Sremčici - navode gradske vlasti.

1 / 4 Foto: Beoinfo

Škole u Beogradu

  • 202 osnovne škole
  • 87 srednjih škola
  • 12 škola je Grad do sada renovirao
  • za tri škole urađeni projekti i u fazi su postupka javnih nabavki

Prema njihovim rečima, preduslov za izgradnju objekta je izrada projektno-tehničke dokumentacije i regulisani imovinskopravni odnosi.

1 / 4 Foto: Beoinfo

- U planu je izgradnja osnovne škole u Mirijevu i u Vojvode Vlahovića, ali postoje određeni imovinskopravni problemi na parcelama. Odrađen je projekat za izgradnju nove škole u Meljaku. U pripremi je konkursna dokumentacija za izvođenje radova na rekonstrukciji krovova na OŠ "20. oktobar" i OŠ "Dule Karaklajić". Tekuće održavanje osnovnih škola po statutu Grada Beograda je nadležnost gradskih opština, dok su radovi na rekonstrukciji, adaptaciji, sanaciji u nadležnosti Sekretarijata za obrazovanje i dečju zaštitu.

1 / 6 Foto: Beoinfo

Gradska uprava napominje i da sale za fizičko i zdravstveno vaspitanje nema u 20 srednjih škola i pet osnovnih škola.

1 / 4 Foto: Beoinfo

- Problem fiskulturnih sala rešavamo obezbeđivanjem sredstava za korišćenje prostora u blizini škole, za škole gde postoje rešeni imovinskopravni odnosi (što je preduslov za izgradnju fiskulturne sale) u toku je izrada projektno-tehničke dokumentacije, na primer za gimnaziju "Patrijarh Pavle" i Gimnaziju Mladenovac. U ovoj godini izgrađena je sala za fiskulturno i zdravstveno vaspitanje u OŠ "Stevan Sremac" Dobanovci i 2022. u OŠ "Karađorđe" Ostružnica.

Kurir.rs

Bonus video:

17:15

ALEKSANDAR ŠAPIĆ U JUTARNJEM PROGRAMU KURIR TV: Mene možete da izmerite, ostalima da verujete na reč

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track