Dosetili se

RASPRODAJA DRŽAVLJANSTVA: Pasoš trampe za investicije

Planeta

Autor:

Uslovi za dobijanje rumunskog državljanstva mogu biti prepolovljeni ako je reč o poznatoj osobi ili investitoru koji je uložio najmanje milion evra

rumunski pasoš foto wikipedia

Foto: sr.wikipedia

BUKUREŠT - Više zemalja jugoistočne Evrope u nastojanju da privuku strane investicije, omogućilo je strancima koji ulažu velike sume da steknu njihovo državljanstvo.

Direktne strane investicije u zemljama regiona, prema bečkom Institutu za međunarodne ekonomske studije, posle više godina opadanja u 2011. su povećane za 26 odsto, ali se ne očekuje da će se zadržati na tom nivou.

Rumunija je prva omogućila davanje državljanstva investitorima i to još pre nego što je kriza pogodila region. Ta mera se pokazala uspešnom, posebno u privlačenju investitora iz Turske.

Rumunsko državljanstvo može dobiti stranac koji u toj zemlji legalno živi najmanje osam godina ili je najmanje pet godina u braku s osobom s rumunskim državljanstvom. Taj period može biti prepolovljen ako je reč o poznatoj osobi ili investitoru koji je uložio najmanje milion evra.

Makedonija, koja je 2012. prema izveštaju bečkog instituta pretrpela pad od 30 odsto u investicijama, predložila je amandman na zakon o strancima koji nudi državljanstvo svakom ko investira najmanje 400.000 evra i otvori najmanje 10 radnih mesta. Stalan boravak može dobiti stranac koji uloži više od 40.000 evra u nekretnine.

Albanska vlada je nedavno izmenila zakon o državljnstvu za naturalizaciju stranaca u slučajevima kada "Albanija ima naučne, ekonomske i kulturne interese". Prema tom zakonu, svako ko pokaže da je investirao više od 147.000 evra, može dobiti albanski pasoš.

Očekuje se da sličnu meru usvoji i bugarski parlament, pošto je predložen amandman o podnosicima zahteva za državljanstvo koji ulože najmanje 250.000 evra u bugarske kompanije povezane s industrijom, infrastrukturiom, saobraćajem ili turizmom.

Investor bi trebalom da živi u Bugarskoj najmanje jednu godinu, a kupovina nekretnine vredne 305.000 evra je dodatni način za dobijanje stalnog boravka. Postojeći zakon taj status omogućava strancima koji ulože više od 509.000 evra u javne komanije ili zajedničko ulaganje.

Nuđenje državljanstva, prema ocenama ekonomskih analitičara, posebno je privlačno investitorima iz Azije koji imaju problema da putuju u Evropsku uniju, pošto balkanske države imaju bezvizni režim sa zemljama Unije.

Neki, međutim, dovode u pitanje davanje državljanstva investirorima pošto ocenjuju da se time stvara zakonska mogućnost da teroristi i kriminalci dobiju utočište.

U Crnoj Gori je mera ukinuta pošto je svrgnuti tajlandski premijer Taksin Šinavatra dobio državljanstvo iako je u svojoj zemlji optužen za korupciju.

>> Pratite KURIR na VIBERU: http://chats.viber.com/kurir <<
Pratite Sport na Facebooku
i Twitteru
Pratite Stars na Facebooku

Najčitanije

osetite zadovoljstvo kuvanja...

Više na stvarukusa.rs

Facebook

Izjava dana

Starlete ne biraju sredstva, ali to ne znači ni da su ovi drugi sveci Zlatko Nikolić, kriminolog

Video na Kuriru

Ostali videi
Prati Kurir na Facebooku!

Testirajte novu verziju portala

Kurir Beta
Klikni ovde