(VIDEO) POSLE SVAĐE I PSOVANJA U SKUPŠTINI CRNE GORE: DPS-u nisu uvrede kad oni vređaju
Foto: Printscreen YouTube

ZAMALO SE POTUKLI

(VIDEO) POSLE SVAĐE I PSOVANJA U SKUPŠTINI CRNE GORE: DPS-u nisu uvrede kad oni vređaju

Crna Gora -

Na sednici Administrativnog odbora Skupštine Crne Gore u utorak je između poslanika Demokratskog fronta (DF) i Demoratske partije socijalista (DPS) izbila skandalozna svađa uz psovanje i vređanje, u DPS smatraju da nisu povredili skupštinski Etički kodeks time što su poslanicima DF-auzvraćali sa “mišu”, “bitango” i “ološu”.

Međutim, u Centru za građansko obrazovanje poručuju da su pravila ponašanja poslanika jasna.

“Privremenim povratkom DF-a u Skupštinu Crne Gore se mogla očekivati zaoštrena igra reči u odnosu na DPS. Međutim, to ne opravdava podjednako uvredljiv rečnik jednog dela poslanika DPS-a. U samom Kodeksu nigde ne stoji da je uvreda način odbrane”, kazao je juče za Vijesti Damir Nikočević, koordinator programa za razvoj u CGO.

“Miševi”, “ološi”, “avetinje”, “bitange” i “izdajnici” samo su neke od reči koje su razmenili poslanici na višesatnoj sednici Administrativnog odbora, na kojoj je glasovima DPS-a i HGI-ja predloženo skidanje imuniteta poslaniku DF-a Nebojši Medojeviću. Glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić sumnjiči tog poslanika da je osnovao kriminalnu organizaciju koja je prala novac u interesu Pokreta za promene, kako bi se isplatili aktivisti DF-a angažovani tokom izborne kampanje 2016.

Prema Kodeksu, poslanik je dužan da na sednici ne koristi reči i izraze koji mogu drugoga da vređaju ili omalovažavaju, izraze ili sinonime koji vrijeđaju ljudsko dostojanstvo i podstiču mržnju, netoleranciju i nasilje i osude svako takvo ponašanje.

“U tom kontekstu, bilo koje tumačenje Kodeksa koje bi jednu stranu aboliralo a drugu kaznilo ne pokazuje snagu institucije”, kazao je Nikočević.

Poslanica DPS-a Marta Šćepanović kazala je na jučerašnjoj konferenciji za novinare da nije upućivala uvrede poslanicima DF-a i da je vodila računa šta izgovara na sjednici Odbora.

foto: Foto: Printscreen YouTube

Marta Šćepanović: Nismo kršili Kodeks ako smo uzvraćali na uvrede

“Vi znate sve je snimljeno”, kazala je Šćepanovićeva.

Međutim, kamere su snimile da je Šćepanovićeva uzvraćala sa “ološ si ti” i “izdajniče” na uvrede poslaniku DF-a Milutinu Đukanoviću, koji je nazvao “ološem”, “avetinjom”, govorio “ćuti”... Poslanik DPS-a Luiđ Škrelja je ocenio da njegova uvreda nema veću težinu od uvreda DF-a, a Milorad Vuletić je za loše ponašanje poslanika proteklih godina okrivio bivšeg šefa Skupštine Ranka Krivokapića.

Krivokapić više od godine nije na tom mestu.

foto: Printscreen YouTube

Milorad Vuletić: Moramo da se branimo, pa i fizički

Vuletić je poručio i da se on i njegove kolege, ako neko zloupotrebljava svoj manadat, "moramo braniti, pa i fizički", napominjući da to svakako nije lepo. Oni su juče poručili da očekuju od predsjednika Skupštine Ivana Brajovića da sankcioniše poslanike DF-a zbog njihovog ponašanja, za koje je Škrelja rekao da je ispod elementarnog ljudskog dostojanstva i građanskog vaspitanja.

Nikočević je kazao da očekuje da poslanici budu kažnjeni, ističući da je njihova odgovornost veća jer su finansirani od strane građana.

"Ovakvi istupi moraju biti oštro sankcionisani kako bi se preventivno uticalo na to da se ponašanje pojedinih poslanika upristoji. Na predsedniku Skupštine Crne Gore jeste da inicira sankcije ali i eventualne izmene Etičkog kodeksa kako bi se stalo na kraj sve češćim neugodnim scenama iz Skupštine Crne Gore, koje samo imaju tendenciju daljeg intenziviranja,” kazao je Nikočević.

foto: Vijesti.me

Damir Nikočević: Ovakvi istupi moraju biti strogo sankcionisani

U februaru su poslanici DF-a, poslije ukidanja imuniteta Andriji Mandiću i Milanu Kneževiću, u holu Skupštine vređali poslanike DPS-a i nasrnuli na njih. Knežević je poslanika DPS Miodraga Vukovića nazvao “ološem”, a poslanica DF-a Marina Jočić ošamarila je Šćepanovićevu.

Predsednik DPS-a Milo Đukanović je krajem 2013. poslanika Dritana Abazovića nazvao “bitangom”, a poslanike DF-a je prošle godine nazvao “kretenima” jer su mu skandirali “Milo lopove”. Sukob je tada sprečilo skupštinsko i vladino obezbeđenje.

foto: Fonet/AP

Milo Đukanović je prošle poslanike DF nazvao birangama

Koordinator CGO-a smatra da su građani žrtve ponašanja pojedinih poslanika prema instituciji Skupštine, te da ono ne doprinosi smirivanju situacije u zemlji.

"Predstava za javnost, koja samo dodatno kontaminira ionako kontaminiran javni diskurs u Crnoj Gori, ne doprinosi toliko potrebnom početku rada na prevazilaženju političke krize. Ovo samo produbljuje rovove između dva radikalna pola crnogorske političke scene i obesmišljava instituciju u kojoj sede", smatra Nikočević.

(Kurir.rs/Vijeti.me)

Foto: Printscreen YouTube

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track