KAD NA BOŽIĆ SVIĆE ZORA, SRPSTVO BRANI CRNA GORA: Marš potomaka u slavu heroja Mojkovačke bitke! (FOTO)
Foto: In4s.net

U ČAS SLAVNIH PREDAKA

KAD NA BOŽIĆ SVIĆE ZORA, SRPSTVO BRANI CRNA GORA: Marš potomaka u slavu heroja Mojkovačke bitke! (FOTO)

Crna Gora -

I ove godine dostojni potomci junaka Mojkovačke bitke, u čast svojih predaka će na Božić odati počast i pokloniti se senama heroja na Bojnoj njivi.

Tradicionalno grupa građana "Mojkovačni" organizovala je marš od hrama Hristovog Roždestva u Mojkovcu do Bojne njive, u čast palim junacima Mojkovačke bitke.

Ni sneg i temeperatura koja je iznosila 15 stepeni ispod nule nije spečila znatan broj Mojkovčana, ali i i građana iz susednih opština da na ovaj način odaju počast svojim slavnim precima, koji su se proslavi u slavnoj Mojkovackoj bici, piše in4s.net.

Branko Kruščić (levo), Aleksandar Mrdak (u sredini), Nikola Petrović (desno)
Branko Kruščić (levo), Aleksandar Mrdak (u sredini), Nikola Petrović (desno)foto: In4s.net

"Uz pomoć Božju i u slavu naših predaka, uspesmo se jutros na najradosniji hrišćanski praznik Božić, koji slavimo kao dan rođenja sina Božijeg Isusa Hrista, na ovo sveto mesto stradanja i večne slave naših predaka. Ovi blagi dani pre 103. godine behu sudbonosni dani zemaljskog stradanja, ali i večne slave naših predaka, istinskih Crnogoraca, koji znadoše za šta padoše. Čujemo ovih dana ostrašćene poruke od naše braće, oslepljenje vlašću i prividnim zemaljskim idealima i moćima, kako urliču – vakat je, kao da nije bilo dovoljno stradanja i prolivanja bratske krvi za neshvatljive ideale. Neka ovo sveto jutro i sveto mesto budu pouka i poruka, a naša crkva Mitropolija crnogorsko-primorska, bude stožer okupljanja i utočište našim molitvama. Vama mučenicima, koji nas gledate s’ nebeskih visina, neka je večna slava i hvala", kazao je za portal IN4S Aleksandar Mrdak, jedan od članova Grupe građana "Mojkovačni“.

Mojkovačka bitka u Prvom svetskom ratu, koja je bila jedna od svetlih strana jedinstva Crne Gore i Srbije.

foto: In4s.net

Bitka je vođena od 06. 01. do 08.01. 1916. godine u okolini Mojkovca i u njoj je Sandžačka vojska kraljevine Crne Gore uspešno zaustavila austrougarsku ofanzivu, čime je omogućeno povlačenje vojske kraljevine Srbije preko delova Crne Gore ka Jadranskom moru, a samim tim i njena kasnija evakuacija na Krf.

Vojskom kraljevine Crne Gore je komandovao serdar Janko Vukotić. To je ujedno bila i poslednja vojna operacija vojske Kraljevine Crne Gore, koja 1916. kapitulirala i kralj Nikola bez znanja naroda napustio zemlju.

Kurir.rs/ In4s.net

Foto: In4s.net

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track