SDP CRNE GORE ODLUČILA: Više nismo u koaliciji sa Milom Đukanovicem
Foto: Fonet/Boris Pejović

Raspad sistema

SDP CRNE GORE ODLUČILA: Više nismo u koaliciji sa Milom Đukanovicem

Crna Gora -
Predsedništvo SDP apeluje da državni organi pokažu maksimalan nivo odgovornosti i obezbede pravo na slobodu okupljanja opoziciji

Socijaldemokratska partija Crne Gore saopštila je da koalicija "Evropska Crna Gora" više ne funkcioniše, nakon što je Đukanovićeva DPS nedavno odbila smenu ministara Vujice Lazovića i Ivana Brajovića.

"Predsedništvo SDP konstatuje da nakon odgovora DPS-a kojim se, suprotno temeljnim principima izborne demokratije i koalicionog funkcionisanja, ustanovljavanjem političke korupcije na nivou Vlade i Parlamenta, koalicija "Evropska Crna Gora" suštinski više ne funkcioniše", navodi se u saopštenju SDP a prenose Vijesti.

"Posebno polazeći od činjenice da se izborno poverenje narušava kršenjem elementarnih demokratskih standarda i antievropskom praksom na lokalnom, a od skoro i na državnom nivou, SDP iskazuje punu spremnost da bude pouzdan partner u tom procesu i biće otvorena za sve konstruktivne predloge i ideje unapređenja političkog dijaloga sa ciljem obezbeđivanja punog i nedvosmislenog poverenja u izborni proces", saopšteno je iz Socijaldemokratske partije (SDP).

DPS je nedavno odbacila predlog SDP o smeni ministara Vujice Lazović i Ivana Brajovića koji su napustili SDP, ocjenjujući da to ne bi bilo dobro prije ispunjavanja spoljnopolitičkih ciljeva Crne Gore.

SDP poziva sve političke subjekte na konsenzus oko fer i slobodnih izbora.

"Predsedništvo SDP povodom aktuelnih političkih izazova i najavljenih protesta ocenjuje neophodnim da organizatori protesta i državni organi pokažu maksimalan nivo odgovornosti i obezbede da Ustavno i demokratsko pravo na slobodu okupljanja bude ostvarivano u zakonskim okvirima. Mirni i demokratski protesti pokazali bi demokratsko sazrevanje Crne Gore dok bi svaki eventualni drugačiji scenario vodio produbljivanju podela i narušavanju građanskog mira", kazali su iz SDP.

SDP ponavlja da je nakon dobijanja poziva za članstvo u NATO ključni državni prioritet organizovanje fer i slobodnih izbora kao osnovni uslov dalje demokratizacije, napredovanja Crne Gore u EU integracijama i finalizacije procesa učlanjenja u NATO alijansu.

"Predsedništvo SDP podržava sve napore koji su njegovi predstavnici u Skupštini i Vladi uložili na očuvanju demokratskog dijaloga i poziva sve političke subjekte na uvažavanje evropskih vrednosti i postizanje širokog konsenzusa o pripremi i spovođenju fer i slobodnih izbora. Predsedništvo SDP na temelju ove činjenice konstatuje da postojeća Vlada ima status tehničke Vlade u kojoj će SDP zajedničke ciljeve vezano za evroatlantske obaveze ispunjavati usklađeno, dok će za sve ostale odluke SDP zadržati pravo pojedinačnog određivanja", zaključuje se u saopštenju.

(Vijesti.me)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track