PUPOVAC I MILOŠEVIĆ POSLE PALJENJA LISTA NOVOSTI ISPRED SEDIŠTA SNV U ZAGREBU: Još jedno zastrašivanje Srba
Foto: Printscreen YT

PUPOVAC I MILOŠEVIĆ POSLE PALJENJA LISTA NOVOSTI ISPRED SEDIŠTA SNV U ZAGREBU: Još jedno zastrašivanje Srba

Hrvatska -

ZAGREB - Predstavnici Srba u Hrvatskoj i saborski zastupnici Milorad Pupovac i Boris Milošević osudili su danas još jedan u nizu nacionalističkih ispada predstavnika krajnje desne, Autohtone HSP paljenjem lista Novosti, glasila srpske zajednice ispred SNV-a u Zagrebu.

Pupovac je rekao da je reč o još jednoj kampanji, pretnji, zastrašivanja i ometanja rada srpskih institucija i vodećih ljudi srpske zajednice u Hrvatskoj.

" Reč je o još jednom vandalskom činu na samostalni srpski nedeljnik 'Novosti' i reč je o još jednoj manifestaciji proustaških političkih stavova pred centralnom institucijom srpske zajednice u Hrvatskoj, Srpskom narodnom veću", kazao je Pupovac u telefonskoj izjavi.

Time se, ističe on, šalje poruka, jer znamo da ova grupa nije izolovan slučaj, nego je deo šire kampanje koja se vodi protiv institucijia srpske zajednice i protiv srpske zajednice od onih koji Hrvatsku ne vide drugačije nego kao neku vrstu u Evropksom kontekstu obnovljene, poražene politike iz Drugog svetskog rata.

" Očito je da oni Srbima u Hrvatskoj ne žele da obezbede elementaran mir i elementarnu pretpostavku za učestvovanje u demokratskim procesima", naveo je Pupovac, koji je predsednik SNV-a i SDDSS-a.

Milošević je za Tanjug rekao da je žalosno to što se danas u Hrvatskoj događa.

Reč je o marginalcima, ali "opasnim" koji zastrašivanjem i pretnjama traže pažnju javnosti.

Povod za najnoviji incident Milošević vidi u još uvek nerešenom problem spomen ploče HOS-a sa ustaškim pokličom "za dom spremni" u Jasenovcu.

" Činjenica je da je premijer Andrej Plenković previše oklevao u rešavanju tog pitanja, ali je činjenia i da je sada sam zadao rok od dve sedmice u kojem ova vlada želi da vidi rešenje za spornu spomen ploču", rekao je Milošević.

Ukoliko se to ne dogodi u roku Plenković će biti u problemu, jer će mu to ugroziti autoritet, a za SDSS će to biti vraćanje na "nultu tačku" preko koje ćemo, kazao je, teško preći.

Grupa članova krajnje desničarske Autohtone hrvatske stranke prava izazvali su danas težak incident u Zagrebu - otvoreno su pretili premijeru Andreju Plenkoviću, u slučaju da skine ploču "Za dom spremni" u Jasenovcu i na protestu zapalili srpski nedeljnik Novosti.

Oni su Plenkoviću poručili da se "ne igra šibicama i da ne uklanja ploču HOS-a u Jasenovcu".

(Kurir.rs/Tanjug/Foto Printscreen)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI UŽIVO: Jeremić bez kandidature!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track