VEČERNJI: ZAGREB ĆUTEĆI ODBIO MOSKVU Ruske firme ne mogu da učestvuju u gasifikaciji Hrvatske
Foto: EPA/PAVLO PALAMARCHUK

RUSKA PONUDA MISTERIOZNO NESTALA

VEČERNJI: ZAGREB ĆUTEĆI ODBIO MOSKVU Ruske firme ne mogu da učestvuju u gasifikaciji Hrvatske

Hrvatska -

ZAGREB - Ruske kompanije ne mogu da učestvuju u gasifikaciji Hrvatske niti da je kreditiraju, nezvanični je komentar upućenih povodom izjave ruskog ambasadora u Zagrebu, Anvara Azimova, da je Moskva ponudila pomoć Hrvatskoj u finansiranju projekata gasifikacije i da ni posle mesec dana nije dobila nikakav odgovor iz hrvatske vlade.

Iz ruske Ambasade u Zagrebu su za Večernji list pojasnili da je ruska strana taj predlog Hrvatskoj iznela na pregovorima 18. oktobra u Sočiju, gde su se sastali Vladimir Putin i Kolinda Grabar-Kitarović.

foto: EPA

Ambasada Ruske Federacije konstatuje da je "Hrvatska već 7. novembra od ruskog ministra energetike Aleksandra Novaka dobila pismo u kojem Novak hrvatsku stranu moli da ga obavesti o postojećim i planiranim projektima gasifikacije, u kojima bi ruska strana mogla da učestvuje".

Pre nekoliko dana je na kritiku ruskog ambasadora, kako dodaje Večernji, odgovorio ministar zaštite životne sredine i energetike Tomislav Čorić, koji tvrdi da Hrvatska nije dobila nikakve konkretne ponude od ruskih kompanija Rosnjeft i Gasprom.

foto: Printscreen YouTube/HRT

Tomislav Čorić: Nismo dobili nikakav poziv

"Nismo primili poziv, odnosno molbu niti od jedne od navedenih kompanija", rekao je on. Međutim, nezvanično u hrvatskoj vladi uopšte nisu upoznati sa "zagubljenim" ruskim pismom.

Kako se, međutim, može čuti od upućenih, nije baš jasno o kakvoj gasifikaciji Rusi govore, budući da je 95 posto Hrvatske gasifikovano, a ako, pak, Rusi žele da učestvuju u izgradnji distributivne mreže u jedine dve preostale županije koje je nemaju - Ličko-senjskoj i Dubrovačko-neretvanskoj, moći će, bude li konkursa za to, da se jave kao i svi drugi, navodi Večernji list.

foto: Printscreen YouTube

3D animacija: Ovako će izgledati terminal LNG na Krku

"Ne može država posao da dodeli Rusima, koji su za njega zainteresovani. Koncesiju će, bude li konkursa, dobiti najprihvatljiviji ponuđači", kažu za Novi list sagovornici iz gasnog sektora, napominjući da im se čini da očito na razgovorima u Sočiju "vrh" nije bio dovoljno upoznat s detaljima.

Kako zaključuju, budući LNG (tečni prirodni gas) terminal na Krku Rusima je poseban trn u oku, jer će potencijalno smanjiti nabavne količine ruskog gasa u Hrvatsku.

foto: Printscreen YouTube/HRDoku

Komentarišući LNG terminal na Krku, Azimov je na konferenciji o energetskoj budućnosti Hrvatske u Zagrebu poručio da je Rusija spremna da isporučuje Hrvatskoj najmanje milijardu kubnih metara svog gasa godišnje, što je više od trećine koja je potrebna Hrvatskoj. Rusija, dodao je, nema ništa protiv LNG-a, ali joj je čudno da je Hrvatska spremna da plaća puno skuplji gas sa LNG terminala.

"Hrvatska je bogata zemlja, možete da platite više od cene ruskog gasa", kazao je Azimov.

Kurir.rs/Tanjug

Foto: EPA/Pavlo Palmarchuk/Ilustracija

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track