HRVATICA U NEMAČKOJ: Sve mogu sebi da priuštim, dok se mladi u Hrvatskoj vuku po birou!
Foto: Fb/ivona Jurić

Iskoristila svoju šansu

HRVATICA U NEMAČKOJ: Sve mogu sebi da priuštim, dok se mladi u Hrvatskoj vuku po birou!

Hrvatska -
OSIJEK - Ivona Jurić (24) iz Orahovice, malog mesta u srcu Slavonije, odmah po završetku Medicinskog fakulteta otišla je u Nemačku.

"O odlasku sam razmišljala još na poslednjoj godini fakulteta, pa sam odmah nakon diplome, u roku od mesec dana spakovala kofer i otišla. Nameravala sam da ostanem samo dve nedelje, međutim, zaposlila sam se u roku od 4 dana i ostala godinu dana. Trenutno živim i radim u Esenu, koji je od mog doma u Hrvatskoj udaljen 1.400 km", kaže Ivona.

"Prvih mesec dana radila sam sa koleginicom koja me obučavala, a onda samostalno. Bilo je jako teško. Radilo se po 12 sati dnevno - 15 radnih, 15 slobodnih dana, no ponekad je bilo i do 20 radnih dana u mesecu", kaže Ivona.

Ona napominje da u Nemačkoj živi neuporedivo bolje nego u Hrvatskoj i planira da se vraća.

"Naše osoblje je ovde jako cenjeno i dobro i plaćeno", tvrdi Ivona.

"Planiram da ostanem ovde za stalno, možda bih otišla u neki drugi grad, ali iz Nemačke zasigurno ne bih otišla. Želim ovde da nastavim da radim, jer imam mnogo mogućnosti za napredovanje, a naravno planiram i za koju godinu da ovde osnujem porodicu", kaže Ivona.

Foto: Facebook/Ivona Jurić
Foto: Facebook/Ivona Jurić

"Ovde živim kvalitetnim životom. Za godinu dana puno toga sam stekla trudom i radom. Kupila sam auto koji mislim da u Hrvatskoj ne bih kupila ni za 10 godina rada. Svaki mesec mogu da si priuštim dobar šoping ili neki novi komad nameštaja za stan. Mogu da kupim poklone najdražima, jednostavno rečeno, živim i uživam", kaže Ivona.

Nažalost, većina njenih prijatelja u Hrvatskoj, kako kaže, ima problema da nađe posao.

"Umesto da se mladi ljudi zapošljavaju oni su na birou, sede kući i propadaju psihički jer se osećaju bezvrednim, a šta naša država čini po tom pitanju? Svake godine obećavaju puno promena i to samo u vrijeme izbora. Drago mi je što mnogo mladih odlazi iz Hrvatske u bolje sutra", naglašava Ivona i dodaje da nije lako napustiti dom i drage ljude, ali podržava sve mlade ljude koji su spremni na takav poduhvat.

"Ne želim da budem sebična ili gruba, ali smatram da živim puno bolje nego neki moji prijatelji u Hrvatskoj. Moja plata će sada biti i preko 2.600 evra, a s obzirom da sam dobila priliku i za nastavak školovanja po njmačkim standardima, ta se svota i povećati. Tako, kada uporedim platu u Hrvatskoj otvoreno kažem da živim boljim i kvalitetnijim životom", kaže Ivona i dodaje da posao u Hrvatskoj nije niti pokušala da traži jer za to treba veza.

Ivona naglašava da joj podrška roditelja i brata puno znači.

"Nije lako napustiti sve i otići. Bilo je i puno suza jer sam ovde sama, bez ikoga. Isplačem se i krenem dalje. Svaki dan je novi početak."

(Jutarnji.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track