HRVATSKA STRAHUJE OD ERDOGANOVIH PRETNJI: Ako pusti izbeglice, ugroziće čitav Balkan
Foto: AP 10 Feb 2016

Panika

HRVATSKA STRAHUJE OD ERDOGANOVIH PRETNJI: Ako pusti izbeglice, ugroziće čitav Balkan

Hrvatska -

Ukoliko se ostvari pretnja turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana, nakon prekida diplomatskih odnosa sa Holandijom, da prema Evropi pusti milione izbeglica, Hrvatska strahuje da bi se mogla naći na putu brojnih migranata, a eksperti upozoravaju da te pretnje nisu prazne i ne odnose se samo na Hrvatsku, već na ceo Balkan, a pre svega Makedoniju.

Demograf Stjepan Šterc smatra da tu pretnju treba ozbiljno shvatiti, dok stručnjak za islam Vedran Obućina kaže da se tu pre svega radi o Erdoganovom populizmu.

"Ta priča neće tako jednostavno završiti i sigurno je da o tome treba ozbiljno razgovarati. Pitanje migracija i njihovo usmeravanje prema Evropi biće jedno od ključnih u bliskoj budućnosti", kaže Šterc za Glas Slavonije. Dodaje da se, s obzirom na specifičnost, dužinu i otvorenost svoje granice prema susednim zemljama, Hrvatska gotovo ne može ozbiljnije postaviti kao, naprimer, Slovenija i Mađarska.

Smatra da je to pitanje organizovanosti samog MUP-a.

"Ne znam kakva je ona, a ono što se vidi spolja i može čitati iz izjava, komentara i analiza, ne čini mi se da je to postavljeno na strateški ozbiljno kao u zemljama severnije od Hrvatske", zaključio je Šterc za hrvatski Index.hr.

Politolog Vedran Obućina, ekspert za islamski svet, kaže da se tu pre svega radi o uobičajnom Erdoganovom populizmu, koji je najviše usmeren na njegove birače u vezi sa predstojećim referendumom, a ne toliko o poruci Evropi.

"Ako bi se hipotetički, sa lepšim vremenom, i dogodilo da dođe do kretanja stanovništva, mislim da će ono opet biti nalik na onom prethodnom, kada su se oni grupisali na grčko-makedonskoj granici. A i tada to neće biti tako organizovani protok ljudi kao pre dve godine. Ako do toga dođe, to bi dovelo do teških političkih posledica na celom Balkanu, pre svega u Makedoniji, kao dodatna tačka u tamošnjem haosu", naveo je Obućina.

S obzirom na to da Makedonija, kako kaže, nema vladu, predsednik bi trebao da uvede vanredno stanje.

"Srećom, ni jedna strana tamo nema snage za ratni sukob. To se može odraziti i na predsedničke izbore u Srbiji, a bugarska vlada ima određene simpatije prema Rusiji, što bi Erdogana moglo da spreči da ne otvara granicu prema Bugarskoj. A ilegalni prelasci mogli bi ostati na nivou na kojoj ih ima i sada", zaključio je Obućina.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track