LEKARI GA OSAKATILI ALI I ON NJIH: Hrvat koji je zbog slepog creva ostao bez noge dobio 800.000 evra
Foto: Printscreen Novilist.hr)

POBEDIO DRŽAVU POSLE 9 GODINA

LEKARI GA OSAKATILI ALI I ON NJIH: Hrvat koji je zbog slepog creva ostao bez noge dobio 800.000 evra

Hrvatska -
RIJEKA - Miroslavu Maškarinu (29) koji je u julu 2006. godine posle operacije slepog creva u riječkom KBC-u ostao bez noge, bolnica i Republika Hrvatska dužne su da plate odštetu

Ovom mada još nepravosnažnom presudom stavljena je točka na devet godina dug sudski postupak, a dosuđena je do sada najveća odšteta ove vrste u Hrvatskoj. Na ime odštete biće mu isplaćeno gotovo šest miliona kuna ( oko 800.000 evra) plus kamate

Tuženi će morati da plate i sudske troškove u iznosu od 1,238 miliona kuna (oko 160.000 evra). Pritom se sudija pozvala na presudu Suda za ljudska prava u Strazbourgu u slučaju Klauz protiv RH. Uporedo s ovim postupkom vodio se i krivični postupak zbog nesavesnog lečenja protiv dr. Branka Popovića, lečnika koji je Maškarina operisao. Prva presuda kojom je bio uslovno osuđen na osam meseci zatvora ukinuta je pa se dr. Popoviću ponovno sudi, i postupak još traje. Miroslavu Maškarinu su potekle suze dok je čitana presuda, a na kraju je izjavio, još uvek vidno uznemiren, da je sretan što ipak ima pravde.

– Malo sam potresen, jer dok sam slušao obrazloženje ponovno sam preživeo sve mučne trenutke iz bolnice. Iako je trajalo predugo, ovo je ipak olakšanje jer ću moći da rešim neke probleme i olakšam sebi život – rekao je mladić.

Obrazlažući presudu sudija je podsjetila na tok operacije tokom koje su u jednom trenutku mladiću zarezali aortu. Zahvaljujući stručnom i brzom saniranju povrede mladić je preživeo.Međutim tu njegovim mukama nije kraj. Kada je smešten u Jedinicu intenzivne nege učinjeni su veliki propusti zbog kojih mu je amputirana leva noga.

Zbog toga Maškarin je danas stopostotni invalid kom je za 85 posto smanjena životna aktivnost. Ovaj mladić izgubio je levu nogu, trajno mu je oštećena desna noga, ima brojna ograničenja i do kraja života mora da koristi protezu, štake i invalidska kolica.

(večernji.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track