PARADA U ZAGREBU: Na tribinama 42 strane delegacije, ali strani vojnici neće marširati
Foto: Printscreen Yt

20. godišnjica

PARADA U ZAGREBU: Na tribinama 42 strane delegacije, ali strani vojnici neće marširati

Hrvatska -
Navodno će neki strani vojni i diplomatski predstavnici sutra prisustvovati i proslavi Oluje u Kninu

ZAGREB - Na današnjoj vojnoj paradi u Zagrebu povodom 20. godišnjice hrvatske vojno policijske akcije Oluja, među zvanicima će biti 42 strane delegacije koja će predstavljati ambasadori, vojni izaslanici i visoki vojni zvaničnici, saopštilo je Ministarstvo obrane.

Iako je prvobitno bilo zamišljeno da Vukovarskom ulicom prođe i jedna jedinica savezničkih vojnika, sve pozvane države su odbile poziv da tako učestvuju.

Na svečanoj paradi u prestonici Hrvatske, kojoj će prisustvovati predsednica i vrhovni zapovednik Oružanih snaga Kolinda Grabar Kitarović i predsednici vlade i Hrvatskog sabora, Zoran Milanović i Josip Leko, među visokim vojnim zvanicima biće i dva američka generala - komandant Nacionalne garde Minesote generalu Ričard Naš i zamenik komandanta američkih snaga za Evropu, generalu Randzu Kiu, a uz njih će biti američki ambasador u Hrvatskoj Kenet Merten.

Na svečanoj bini će biti i načelnik Glavnog štaba Albanije general Jeronim Bazo, načelnik Generalštaba Bosne i Hercegovine general Anto Jeleč, ministarka obrane BiH Marina Pendeš, visoki vojni funkcioneri iz Poljske, Makedinije, Litvanije...

Predstavnika Rusije na paradi neće biti.

Navodno će neki strani vojni i diplomatski predstavnici, među kojima američki i kineski, sutra prisustvovati i proslavi Oluje u Kninu, piše Jutarnji list.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track