POSTIZBORNA DRAMA U HRVATSKOJ: Most predlogom o koaliciji obesmislio sam sebe
Foto: Profimedia

Analitičari saglasni

POSTIZBORNA DRAMA U HRVATSKOJ: Most predlogom o koaliciji obesmislio sam sebe

Hrvatska -
Postizborna drama u Hrvatskoj se nastavlja, nakon što je Most nezavisnih lista SDP-u i HDZ-u predložio formiranje vlade nacionalnog jedinstva jer je time, kako konstatuju hrvatski mediji, ta stranka, koja se smatra bitnom za formiranje buduće vlade, praktično obesmislila samu sebe.

Slobodna Dalmacija tako, na primer, piše da je lista reformi na kojima Most insistira sročena na način da ih dve velike stranke ne mogu prihvatiti, zbog čega Hrvatskoj slede prevremeni parlamentarni izbori.

Zoran Milanović, Foto: Profimedia
Zoran Milanović, Foto: Profimedia

S druge strane, Zoran Milanović se nije oglasio nakon razgovora sa Mostom, koji je predvodio Božo Petrov, a Jutarnji list piše da je lider SDP potom nasamo razgovarao sa funkcionerom te nezavisne liste Dragom Prgometom, inače, bivšim HDZ-ovcem, i ponudio mu u četiri ministarstva, mesto drugog čoveka vlade i mesto šefa Sabora, u zamenu za sedam zastupnika Mosta.

Ideja Mosta o vladi nacionalnog jedinstva nije moguća, smatra politički analitičar Žarko Puhovski. Takvu ideju on je nazvao nazvao amaterskom besmislicom.

"Most se pokušava izvući iz svog obećanja da neće ići u koaliciju, a sad predlažu koaliciju koja je čak i veća. To je zaprepašćujuće i promašuje sve što Hrvatskoj treba", izjavio je Puhovski za zagrebački portal Index.hr.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track