SUD ODBIO ZAHTEV ADVOKATA: Ivo Sanader ipak ostaje u zatvoru
Foto: Fonet

SUD ODBIO ZAHTEV ADVOKATA: Ivo Sanader ipak ostaje u zatvoru

Hrvatska -
Bivši premijer Hrvatske optužen je za korupciju i u zatvoru je više od četiri godine

ZAGREB - Bivši hrvatski premijer Ivo Sanader, optužen za korupciju, ostaje u zatvoru, odlučilo je danas Vanraspravno veće zagrebačkog Županijskog suda.

Sud je odbio zahtev Sanaderovih advokata za puštanje iz istražnog zatvora i obranu sa slobode koji su podneli pre dve sedmice, odnosno nije prihvatio njihove tvrdnje da je istekao zakonski rok od tri i po godine, koliko najduže može da traje istražni zatvor. Odbrana, naime, tvrdi da je s pritvorom u Austriji Sanader već duže od tri godine i devet meseci iza rešetaka, prenosi Hina.

Na odluku Vanraspravnog veća Sanader može da se žaliti Vrhovnom sudu, ali će odluku morati da čeka u Remetincu, zatvoru u kojem se nalazi od 18. jula 2011. Sanader je bio prasnažno osuđen na osam i po godina zatvora u slučajevima "Hypo" i "INA/MOL", da bi mu Ustavni sud krajem jula ukinuo tu presudu i postupak vratio na početak.

Pripremno ročište za ponovljeno suđenje zakazano je za početak septembra. U slučaju "Fimi media" bivši premijer i predsednik HDZ-a nepravomosnažno je osuđen na devet godina zatvora, a o žalbama na tu presudu Vrhovni sud bi trebalo da raspravljati krajem septembra. Pored toga, Sanaderu se sudi i u slučaju "Planinska", no nastavak postupka odložen je do sredine jeseni zbog pogoršanja njegovog zdravstvenog stanja.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track