HRVATSKA DOBIJA NOVU VLADU! Dogovorili se HDZ i DP: Penava tvrdi da su dobili tri ključna resora
Foto: YouTube prtscr / N1

PAO DOGOVOR

HRVATSKA DOBIJA NOVU VLADU! Dogovorili se HDZ i DP: Penava tvrdi da su dobili tri ključna resora

Hrvatska -

Danas prepodne nastavljeni su pregovori HDZ-a i Domovinskog pokreta (DP) oko sastavljanja hrvatske vlade, koji su okončani dogovorom.

Na sastanku pregovaračkih timova Hrvatske demokratske zajednice i Domovinskog pokreta postignuta je saglasnost u vezi s formiranjem nove parlamentarne većine, kao i u vezi sa strukturom buduće vlade, potvrdio je portparol vlade Marko Milić.

Oglasio se i Ivan Penava, predsednik Domovinskog pokreta, koji je dao izjavu za medije u prostorijama Domovinskog pokreta.

"Postigli smo dogovor o parlamentarnoj većini i sastavljanju buduće vlade. Sporazum je baziran na temelju DP-a, HDZ-a, dela manjina i partnera. Što se tiče resora što nam je drugi korak nakon sastavljanja većine, govorimo o tri ključna resora", rekao je Ivan Penava.

"Dogovorili smo ministarstvo demografije i useljeništva, ministarstvo poljoprivrede. Sigurni smo da ćemo uspeti tu problematiku dovesti na zadovoljavajući novo kroz jasne brojke povećanja proizvodnje. Treći resor koji smo uspeli da dogovorimo je ministarstvo privrede", rekao je pa dodao:

"Dogovorena je i kvota koja će se primenjivati kroz druge strukture vlasti. Prvi korak je prikupljanje potpisa za sastavljanje parlamentarne većine. Dogovor je da ćemo podržati kandidata za premijera iz redova HDZ-a, dok će DP imati potpredsednika sabora", rekao je.

"Imamo dogovorena dva potpredsednika vlade, državnog sekretara nismo još definisali, ali govorimo o 9, 10, 11, 12 ljudi. O detaljima ćemo moći kad se uđe dublje u arhitekturu same vlade oko broja ministarstava itd.".

Penava je potvrdio da ostaje gradonačelnik Vukovara, barem do kraja mandata.

Ivan Penava
foto: Printscreen/ Youtube

"O ostalima razgovaramo, za nikoga ne mogu garantovati niti išta potvrditi. Sve je to još u fazi dogovora. Kasnije ćemo imati Predsedništvo uživo, telefonsku sednicu smo odradili. Imena će doći na red vrlo brzo. Trudićemo se da imamo nekoliko kandidata za sve pozicije, dobro ih filtriramo..."

(Kurir.rs/Telegraf/Preneo: A.N.)

Bonus video:

08:59

KADA SAM ČUO DA ĆE HRVATSKA PREDSEDAVATI OVIM SAVEZOM, NISAM VEROVAO! Štrbac o paradoksu: Opet sve lome preko leđa Srba

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track