U MAKEDONIJU STIŽE VIŠE OD 2.000 MIGRANATA DNEVNO: Ne smeta im zatvaranje mađarske granice
Foto: Rojters

Nema kraja

U MAKEDONIJU STIŽE VIŠE OD 2.000 MIGRANATA DNEVNO: Ne smeta im zatvaranje mađarske granice

Severna Makedonija -
Izbeglice konstantno ulaze iz Grčke vozovima, autobusima pa čak i taksijima

SKOPLJE - Broj izbeglica, u najvećoj meri iz Sirije ali i iz Iraka, Avganistana, Pakistana i severnoafričkih zemalja, koji u Makedoniju ulaze iz Grčke nije se smanjio nakon što je Mađarska zatvorila granicu sa Srbijom 15. septembra.

Iz Grčke u Makedoniju svakodnevno prelazi između 2.000 i 3.000 ljudi koji granicu prelaze u manjim grupama. Makedonski mediji prenose da je u toku jučerašnjeg dana, prema evidenciji na osnovu polazaka vozova iz Đevđelije, gde u Makedoniju ulaze izbeglice iz Grčke, do graničnog prelaza Tabanovce sa Srbijom prešlo oko 2.000 izbeglica.

Procenjuje se da je još oko 500 njih taj put prešlo taksi vozilima. Prema izveštajima makedonskog MUP-a 16. septembra u Đevđeliji je prijavljeno ukupno 1.871 izbeglica koje su dobile dokumenta za put kroz Makedoniju.

Izbeglice na makedonskoj granici, Foto Rojters
Izbeglice na makedonskoj granici, Foto Rojters

Zbog velikog broja izbeglica koje u Makedoniju ulaze iz Grčke u zemlji je od 21. avgusta na snazi krizno stanje koje je makedonska vlada proglasila 19. avgusta kada je na granici sa Grčkom došlo i do sukoba sa izbeglicama a u graničnom pojasu kod Đevđelije je bilo uvedeno i vanredno stanje.

Poslanici u makedonskom parlamentu – Sobranju danas će se izjasniti da li da se krizno stanje u zemlji, koje je na snazi od 21. avgusta zbog velikog broja izbeglica koje u Makedoniju ulaze preko Grčke, produži do 15. juna 2016. godine, kako glasi predlog odluke parlamentarne Komisije za odbranu i bezbednost.

Nakon uvođenja kriznog stanja u Makedoniji je formiran i krizni štab koji prati stanje sa izbeglicama i makedonskoj vladi svakodnevno podnosi izveštaje. Sve izbeglice iz Makedonije u Srbiju ulaze bez problema, gde se registruju u prihvatnom centru u Preševu i u prihvatnom centru kod sela Miratovac u preševskoj opštini.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track