RUSI OPTUŽUJU ZA POLITIZACIJU, DŽAMALA SE RASKUKALA: Moj bol razumeju samo progonjeni
Foto: Damir Dervišagić

SKANDAL NA EVROVIZIJI: Rusi tvrde da je Ukrajina pobedila zbog politike

RUSI OPTUŽUJU ZA POLITIZACIJU, DŽAMALA SE RASKUKALA: Moj bol razumeju samo progonjeni

Pop kultura -

LILA SUZE Džamala se rasplakala dok su je ispitivali o pesmi "1944", koja govori o sovjetskom progonu Tatara s Krima. Rusija pozvala na bojkot Evrosonga

Pobeda Ukrajine na Evroviziji s pesmom o deportaciji Tatara s Krima u sovjetsko vreme predstavlja pobedu politike, ocenjeno je juče u Rusiji.Pevačica Džamala, Tatarka s Krima, ukrajinskog poluostrva koje je Rusija pripojila 2014, pobedila je u Stokholmu s pesmom „1944“, koja govori o sovjetskom proterivanju Tatara s Krima u Sibir posle Drugog svetskog rata. Favorit na takmičenju bio je Rus Sergej Lazarev, koji je na kraju osvojio treće mesto.- Nije pobedila pevačica Džamala niti njena pesma, već je politika pobedila umetnost - izjavio je ruski senator Franc Klincevič i pozvao na bojkot Evrovizije koja će naredne godine biti održana u Kijevu.Predsednik spoljnopolitičkog odbora ruskog parlamenta Konstantin Kosačev ocenio je da je pobedila „geopolitika“ i dodao da bi pobeda Ukrajine mogla „dati krila ukrajinskom rukovodstvu i ugroziti već osetljiv mirovni proces na istoku te zemlje“.Ukrajinci u publici na Evrosongu lili su suze od sreće i uzbuđenja, a ništa manje emotivna nije bila ni pobednica.- Znate da je moja pesma o ljubavi i miru. Zaista želim da svi imamo ljubav i mir - poručila je Ukrajinka.Na konferenciji za novinare morala je da odgovara i na pitanja o političkom kontekstu svoje pesme, koja je izazvala tenzije s Rusijom. Džamala je insistirala na tome da je pesma posvećena njenoj baki, koja je prognana u Sibir 1944.- Pesma je poruka svima koji pate. Taj bol mogu da razumeju svi koji su preživeli velike tragedije, Holokaust. Dok sam stvarala kompoziciju, slušala sam muziku iz filma „Šindlerova lista“, to mi je bila inspiracija - rekla je pevačica, koja se rasplakala kad su je pitali koja bi bila njena poruka baki:- Volela bih da se sve to nije desilo mojoj baki i da ova pesma ne postoji.Džamala je, zahvaljujući pobedničkoj pesmi, postala heroj Tatara s Krima. Predstavnici njihovih medija njen uspeh su doživeli kao ličnu pobedu.- Da li je moguće da će se sledeća Evrovizija održi u slobodnom Krimu? - pitala je jedna novinarka iz Ukrajine.Džamala nije htela da doliva ulje na vatru:- Održaće se u Ukrajini. Ne znam u kom gradu, ali biće u Ukrajini.

A mi njima 14 poenaRUSI NAM DALI NULA BODOVANovi sistem glasanja doveo je do toga da države učesnice više ne dodeljuju najveći broj poena zemljama iz susedstva, ali sad se pojavio novi problem. U pitanju je drastična razlika u mišljenju stručnog žirija i publike, čiji se glasovi posebno prikazuju i računaju. Po tom principu, Srbija od Rusije nije dobila nijedan poen, dok je naša država prijateljskoj zemlji dodelila 14 bodova - dva od stručnog žirija i maksimalnih 12 od glasova publike.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track