(VIDEO) KONAČNO PRAVDA ZA HILSBORO? Šef policije optužen za ubistvo 95 navijača Liverpula
Foto: Reuters

28 godina posle velike tragedije

(VIDEO) KONAČNO PRAVDA ZA HILSBORO? Šef policije optužen za ubistvo 95 navijača Liverpula

Fudbal -

Britanski tužioci optužili su danas šest osoba za nesreću na stadionu Hilsboro u kojoj je stradalo 96 ljudi. "Ovo je dan pomešanih emocija za porodice navijača koji su umrli, ali pravda se kreće napred, i nakon toliko godina čekanja", rekla je britanska premijerka Tereza Mej. Katastrofa na stadionu Hilsboro dogodila se 15. aprila 1989. godine u kojoj je poginulo 96 navijača Liverpula, nakon što se srušila metalna ograda u tadašnjem polufinalu FA Kupa protiv Notingem Foresta.

Optužen je tadašnji komandir policije David Dukenfild za nemar u smrti 95 osoba. Tužioci ga nisu optužili za smrt navijača četiri godina nakon meča. Bivši šef policije Norman Betison je optužen za nepoštovanje pravila i laganja o nesreći i posledicama.

Graham Henri Makrel, sekretar i službenik bezbednosi na stadionu, optužen je za neuspeh u obavljanju zdravstvenih i bezbedonosnih dužnosti.

Advokat Piter Metkalf je optužen za nameru da promeni izjave svedoka tokom istrage. Bivši izvršni direktor Donad Denton i tadašnji glavni inspektor Alan Foster su optuženi za učešće u istoj stvari.

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR SPORT UŽIVO: Ko je najskuplje Zvezdino pojačanje u poslednjih 20 godina?

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track