DEN TANA ZA KURIR: Dokle će Delije da smenjuju upravu?!
Foto: Zorana Jevtić

Intervju, bivši predsednik Zvezde zgrožen izbornom procedurom

DEN TANA ZA KURIR: Dokle će Delije da smenjuju upravu?!

Fudbal -
Imamo sva pravila, ali se ne poštuju. Imamo statute, ali oni se krše. Mnogo problema doneće taj statut kluba koji je usvojen posle moje vladavine

Izbori u FK Crvena zvezda, zakazani za 11. oktobra, pod znakom pitanja su zbog tužbe četvorice navijača da im je onemogućeno da glasaju zato što su postali članovi posle 4. avgusta, tačnije 15. septembra.Nekadašnji predsednik FK Crvene zvezde Dobrivoje Tanasijević potpuno je zbunjen i ne razume kako je uopšte moguće raspisati izbore za predsednika kluba kad već postoji čovek koji obavlja tu funkciju. Den Tana se u razgovoru za Kurir osvrnuo i na navijače.- Imamo sva pravila, ali se ne poštuju. Imamo statute, ali oni se krše. Aktuelni Zvezdin statut je donet posle mog odlaska, zapravo bio sam član skupštine koja ga je izglasala. Rekao sam tada da to nije dobro i da će doneti mnogo problema - rekao je Den Tana.Mislite na to da on omogućava navijačima da odlučuju o važnim pitanjima?- Tako je. Želimo da budemo kao Real ili Barselona, ali možemo samo da upotrebimo njihov sistem na nekom nižem nivou. Tamo vlast u klubu ima uprava koju biraju navijači, ali ona ima mandat od četiri ili pet godina i ne mogu navijači da je smenjuju. Navijači ne mogu da diktiraju ko će biti trener ili ko će igrati.Rok ističe, a kandidata za predsedničku funkciju nema.- Ako imaš pameti, ako pročitaš Statut, ne možeš da podneseš kandidaturu za predsedničku funkciju jer predsednik postoji. Tako je po Statutu. A predsednik Zvezde nije razrešen dužnosti, niti je podneo ostavku. Sada imamo apsurdnu situaciju da je uprava otišla zbog loših rezultata, a predsednik je ostao. Došli su dobri rezultati, Zvezda je prva. Ajde, navijači, smenite ga sada!Koji je izlaz iz ove situacije?- Mora da se sazove Skupština, pa da se bira novi Upravni odbor. FSS u bilo kojoj državi ne bi dozvolio kršenje pravilnika kluba, ali naš savez ne reaguje. Ne zna se ni ko pije ni ko plaća. Neverovatno da ekipa igra odlično, možda najbolje u nekoliko poslednjih godina, a nema upravu. Možda je najbolje ne dirati ništa. Veoma je delikatna i sramotna situacija za klub.Kakve osobine mora da ima čovek koji bi vodio Zvezdu u ovim okolnostima?- S dugom od oko 50 miliona evra teško da iko može da se izbori, izuzev neko ko je bogat i ko želi da otplati dug. Da napravi nov koncept. Mislim da u ovoj situaciji Zvezdi nema spasa.Da li i dalje zastupate teoriju da je Srbiji potreban fudbalski Eliot Nes?- Mora država da ima jednu osobu koja može da reši problem u fudbalu, a ja sam ubeđen da ona postoji. Ne mora čak ni da bude ličnost iz fudbala, ali taj neko mora da ima snage da preseče. Ali to je ovde mnogo komplikovano jer su jedni druge zadužili.Da li su do vas stizale priče o namešanjima?- Gotovo da nema osobe iz fudbala u Srbiji koju ja znam da se, kad popije flašu vina, ne hvali da je nameštala utakmicu. Vole da se hvale, a pitanje je da li je to istina ili hvalisanje. Kad dođe policija, odjednom niko ništa ne zna. Čak su i klupski funkcioneri pričali kako ne znaju šta je to „tri za tri“.

Nikad nisu voleli Den Tanu...  Delije
Nikad nisu voleli Den Tanu... Delije

Kurir saznaje Upravni odbor imaće svog kandidata TUŽBA NAVIJAČA NIJE STIGLAIzbora u Crvenoj zvezdi 11. oktobra će biti, saznaje Kurir iz dobro obaveštenih izvora bliskih klubu, a Upravni odbor je blizu odluke da imenuje svog kandidata. Izborna komisija juče je održala radni sastanak kojim je predsedavao Matija Radojičić, inače zamenik predsednika Trećeg opštinskog suda u Beogradu.- Tužba o kojoj se toliko piše još nije stigla u klub i nemamo bilo kakvih naznaka da će i doći. Zasad niko nije podneo kandidaturu, a poslednji rok je u ponedeljak u ponoć. Postoje dva načina da bi se neko kandidovao za mesto predsednika. Prvi je da podnese kandidaturu sa 500 potpisa aktivnih članova i priloži svoju biografiju, a drugi je da Upravni odbor kluba kandiduje neku ličnost - rekao je Radojičić za Kurir.(A. R.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track