LEKCIJE ZA REALOVOG VUNDERKINDA: Kako su talenti završili kao stočari i radnici u noćnim klubovima

Trnovit je put do fudbalskog sazveđa

LEKCIJE ZA REALOVOG VUNDERKINDA: Kako su talenti završili kao stočari i radnici u noćnim klubovima

Fudbal -
Primeri Adua, Krkića i mnogih drugih treba da posluže za nauk Martinu Odegardu i drugim nadolazećim zvezdama

Mladi, 16-godišnji norveški fudbaler Martin Odegard dobijaće 1,2 miliona evra godišnje prema ugovoru potpisanim prošlog leta sa madridskim Realom. To znači da će postati multimilioner i pre nego što proslavi punoletstvo.

Odegard još nije debitovao za prvi tim "kraljevskog kluba", odigrao je prethodno 23 utakmice za matični Stromsgodset, upisao je i tri nastupa za "A" reprezentaciju Norveške. Nesporno je da je reč o velikom talentu svetskog fudbala, ali put do zvezda je dug i naporan. Ipak, Martin je već dobio milione, otac mu je zapošljen kao trener u mlađim kategorijama Reala...

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Bez želje da bilo šta prejuidiciramo, podsetićemo na fudbalere velikog potencijala iz bliske prošlosti, koji se nisu proslavili, odnosno nisu opravdali epitet "supertalenata".

Nama najbliži primer je Fred Adu. Amerikanac je sa 13 godina postao milioner! Tolike pare je dobio od sponzora, proivođača sportske opreme "Najka". Sa 14 godina je potpisao prvi profesionalni ugovor, sa Di Si junajtedom, i zaigrao seniorski fudbal. Između ostalog, oprobao se u Benfiki i Monaku i nije uspeo. Karijeru je završio prošle godine u Jagodini. Proslavio se samo kao zvezda video igrica iz vremena kada je još slovio za budućeg velikana svetskog fudbala. Sada je promoter u noćnom klubu "Šedou rum" u Vašingtonu. Fudbal je batalio, a tek mu je 26 godina. Igrao je na poziciji ofanzivnog veznog.

Adu nam je blizak, jer je bio član Jagodine, a Bojan Krkić jer je srpskog porekla. Nekadašnji trener Barselone, a sada Bajerna, Pep Gvardiola, kleo se u Krkića, koji je izdanak škole fudbala sa Nou Kampa. On je kao 17-godišnjak dao pobednosni gol za Barselonu u četvrtfinalu Lige šampiona protiv Šalkea. Pričalo se da je novi Mesi rođen... Ali, Bojan Krkić sada ima 24 godine i igra za Stouk, jer se u Romi, Milanu i Ajaksu nije snašao.

Za Adua i Krkića su čuli gotovo svi ljubitelji fudbala kod nas, a za Nija Lemptija niko zna. Talentovanog dečaka iz Gane je Pele proglasio svojim naslednikom kada ga je 1989. gledao na Svetskom prvenstvu za igrače do 16 godina. Međutim, Lempti nije opravdao reči hvale zvanično najboljeg fudbalera svih vremena, a tome su kumovale i porodične tragedije, jer mu je dvoje dece preminulo zbog problema sa disajnim organima. Danas je Lempti 40-godišnji stočar u Gani.

Džejmsa Vohana se možda sećaju samo zagriženi zaljubljenici u engleski fudbal iz vremena dok je nosio dres Evertona. Reč je o najmlađem strelcu u istoriji Premijer lige, jer je gol dao sa 16 godina i 271 danom. Međutim, nije imao sreće, povrede su mu uništile karijeru i danas je igrač Haderfilda, koji se takmiči u Čempionšipu.

Ovo su primeri talenata koji nisu pronašli put do zvezda. Nadamo se da će Martin Odegard uspeti.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track