PRED VELIKIM USPEHOM: Evo po čemu će Partizan biti jedinstven ako dočeka proleće u Evropi
Foto: Profimedia

Među najvećim iznenađenjima

PRED VELIKIM USPEHOM: Evo po čemu će Partizan biti jedinstven ako dočeka proleće u Evropi

Fudbal -
Fudbaleri Partizana posrću u domaćem prvenstvu, ali u Evropi imaju priliku da naprve veliki uspeh.

Crno-beli su porazom od Vojvodine (0:2) "pali" na čak 24 boda zaostatka za liderom Superlige, Crvenom zvezdom. Hteli da priznaju ili ne svejedno, misli su im već bile usmerene na četvrtak i utakmicu sa Augsburgom. Podsetimo, Partizan u utakmici poslednjeg kola grupne faze Lige Evrope traži put ka šesnaestini finala, a za ispunjenje tog cilja potrebno mu je da u najgorem slučaju izgubi jednim golom razlike ili rezultatom 0:2.

Dakle, izabranici Ljubinka Drulovića su baš blizu proleća u Evropi, a takav podvig je od raspada SFR Jugoslavije uspeo da napravi samo Partizan, i to u sezoni 2004/05 kada je ekipa predvođena Vladimirom Vermezovićem sa klupe, a na terenu Sašom Ilićem, Ivicom Kraljem, Zoranom Mirkovićem i Albertom Nađom, ne samo prezimila u Evropi, već je na proleće srušila jednu prepreku - Dnjepar. U osmini finala je, međutim, zaustavljena od kasnijeg osvajača trofeja, moskovskog CSKA.

Zanimljiv je podatak da bi crno-beli plasmanom u nokaut fazu Lige Evrope izbacili Augsburg, koji bi tako gotovo izvesno bio jedini predstavnik četiri najjače lige zaustavljen u grupi. Očigledno je da su, zbog sve jače finansijske konstrukcije takmičenja i mogućnosti direktnog plasmana u Ligu šampiona pobednika, i predstavnici najkvalitetnijih liga znatno ozbiljnije pristupili Ligi Evrope nego što je ranije bio slučaj. Time bi eventualni uspeh Partizana dodatno dobio na težini.

Od predstavnika Primere, Premijer lige, Bundeslige i Serije A dalje su već prošli Liverpul, Dortmund, Napoli, Totenhem, Šalke, Viljareal, Atletik Bilbao i Lacio, dok Fiorentina ima meč loptu sa Belenensesom.

Šampion Srbije se smatra najprijatnijim iznenađenjem, uz Molde i Sion. Norveški tim je već obezbedio učešće u šesnaestini finala u grupi sa Seltikom, Ajaksom i Fenerbahčeom, dok švajcarska ekipe ima priliku da isto učini ispred Bordoa i Rubina.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track