(VIDEO, FOTO) Mesi napada Bufona na mestu na kome je Džesi Ovens iznervirao Hitlera
Foto: AP

Barsa i Juve se bore za titulu

(VIDEO, FOTO) Mesi napada Bufona na mestu na kome je Džesi Ovens iznervirao Hitlera

Fudbal -
Stadion u glavnom gradu Nemačke biće domaćin 60. finala najkvalitetnijeg evropskog klupskog takmičenja

BERLIN - Olimpijski stadion u Berlinu biće domaćin finala Lige šampiona između Barselone i Juventusa, koje će biti odigrano u subotu od 20,45 časova.Stadion u glavnom gradu Nemačke biće domaćin 60. finala najkvalitetnijeg evropskog klupskog takmičenja. Za titulu će se boriti trenutno dva najbolja evropska kluba.

Na trenutnoj lokaciji Olimpijskog stadiona u Berlinu bila su dva stadiona. Prvi stadion je bio izgrađen za potrebe neodržanih Olimpijskih igara 1916. godine. Stadion je dizajnirao Oto Marh. 1931. godine MOK je dodelio Berlinu OI 1936. godine.Nemačka vlada odlučila je da renovira stari Olimpijski stadion. Vlada Nemačke je odlučila da dizajn uradi arhitekta Verner Marh, čiji je otac Oto uradio stari stadion.

http://www.youtube.com/watch?v=O8dwRtQsGFQ

Kapacitet novog Olimpijskog stadiona bio je 110.000 gledalaca, a imao je svečanu ložu, koja je specijalno napravljena za Hitlera i njegove saradnike.Inače, na ovom stadionu je legendarni tamnoputi atletičar Džesi Ovens naljutio Hitlera i osvojio je četiri zlatne medalje. Hitler je očekivao pobede nemačkih sportista, ali ih je Ovens pobedio u četiri discipline.

http://www.youtube.com/watch?v=HCmvDwDocrw

Juventus i Barselona osvojili su "duple krune" u italijanskom i španskom prvenstvu i pokušaće da osvoje i treći ovosezonski trofej.Juventus igra u prvom finalu posle 12 godina i pokušaće da osvoji treću titulu evropskog prvaka, a Barselona želi osvoji petu titulu, četvrtu u poslednjoj deceniji. Obe ekipe igrale su po osam puta u finalu. Do sada je samo sedam klubova osvojilo "triplu krunu", Seltik (1967), Ajaks (1972), PSV Ajndhoven (1988), Mančester junajted (1999), Inter (2010) i Bajern Minhen (2013), a Barselona će pokušati da postane prvi tim kome je to pošlo za rukom dva puta, posle 2009. godine.Fudbaler Barselone Lionel Mesi pokušaće da postane prvi igrač koji je postigao golove u tri finalne utakmice Lige šampiona, posle 2009. i 2011. godine. On je ove sezone postigao 58 golova - 43 u Primeri, 10 u Ligi šampiona i pet u Kupu kralja.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track