(VIDEO) IZ ISTORIJE VELIKE ČETVORKE: Samo Hajduk i Iskra bolji od Crvene zvezde
Foto: Nostalgicno.com

JUGONOSTALGIJA

(VIDEO) IZ ISTORIJE VELIKE ČETVORKE: Samo Hajduk i Iskra bolji od Crvene zvezde

Fudbal -
Splićani su imali pozitivan bilans u međusobnim duelima sa beogradskim crveno-belima, ali i klub iz Bugojna koji je samo jednu sezone igrao u Prvoj ligi

Crvena zvezda, Partizan, splitski Hajduk i zagrebački Dinamo činili su "veliku četvorku" jugoslovenskog fudbala.

Od 1946. godine, kada je odigrano prvo fudbalsko prvenstvo, do 1991. i raspada SFRJ, ta četiri kluba osvojila su 49 titula od 54 koliko ih je ukupno dodeljeno.

Crveno-beli suu vreme "velike" Jugoslavije bili najtrofejniji, sa 19 titula prvaka i 12 pehara namenjenih pobedniku Kupa maršala Tita. U obe kategoriji su bili rekorderi.

Crno-beli su 11 puta bili šampioni, a Kup su osvajali šest puta. Splićani su sedam puta bili najbolji u državi i sa još devet trofeja u Kupu bili su znatno uspešniji od Zagrepčana, koji su titulu osvojili samo četiri puta, uz sedam uspeha u Kupu.

Crvena zvezda je najuspešnija i kada su u pitanju međusobni dueli članova "velike četvorke", sa ukupno 287 pobeda nad najvećim rivalima. I u ovoj kategoriji odmah iza nje je Partizan, sa 270 trijumfa, ali je Dinamo uspešniji od Hajduka (269-254).

Zanimljivo je, međutim, da Zvezda nema pozitivan skor sa svima, jer su Splićani bili bolji u njihovim međusobnim duelima. Hajduk je u prvenstvu savladao Zvezdu 35 puta, uz 32 poraza i 25 remija. "Bili" su uspešniji od crveno-belih i u Kupu (sedam pobeda - dva remija - tri poraza). Zvezda je u oba takmičenja bila bolja i od Partizana (41-24-23 i 7-2-5) i od Dinama (32-28-30 i 8-5-4).

Hajduk je jedini iz "velike četvorke" sa pozitivnim bilansom u mečevima sa Zvezdom, a od ostalih prvoligaša "u plusu" sa crveno-belima je bila i Iskra. Naime, klub iz Bugojna je samo jednu sezonu proveo u Prvoj ligi, na "Marakani" je odoleo (0:0), a kao domaćin načinio veliko iznenađenje i pobedio - 2:1.

Crno-beli su u šampionatima bili uspešniji i od Dinama (37-21-32) i od Hajduka (41-23-24), sa kojim imaju pozitivan skor i u Kupu (4-0-1), ali su zato u masovnijem takmičenju "modri" bili bolji od njih (5-2-3).

Iako je Hajduk trofejniji, Dinamo je ostvario više pobeda u hrvatskim derbijima: 33-26-31 u prvenstvu i 6-1-4 u Kupu.

(nostalgicno.com)

http://www.youtube.com/watch?v=_M_q6bKjnPM
http://www.youtube.com/watch?v=TTgl7h08cs8
http://www.youtube.com/watch?v=1cUa_RREq9k
http://www.youtube.com/watch?v=tKWMfgNa2fM

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track