(VIDEO) PARTIZAN PAO POSLE PLUS 21: Luković i Mornar odneli pobedu iz Beograda, crno-beli korak dalje od plej-ofa
Foto: aba liga

ABA liga

(VIDEO) PARTIZAN PAO POSLE PLUS 21: Luković i Mornar odneli pobedu iz Beograda, crno-beli korak dalje od plej-ofa

Košarka -

Košarkaši Partizana poraženi su od Moranara (98:93) u utakmici 13. kola ABA lige.

1 / 4 Foto: aba liga

Crno-beli su upisali sedmi poraz u regionalnom takmičenju, iako su u prvom poluvremenu imali i 20 poena prednosti. Na drugoj strani, Mornaru je ovo bio šesti trijumf.

Najefikasniji u pobedničkom timu bio je nekadašnji košarkaš Partizana Uroš Luković sa 26 poena, a najbolje su ga pratili Brandis Rejli-Ros sa 21 i Derek Nidam sa dva poena manje.

U redovima Partizana najbolji su bili Patrik Miler i Najdžel Vilijams-Gos sa po 16 poena, dok je Mihajlo Andrić ubacio 15.

Crno-beli su dobro otvorili utakmicu i već nakon tri minuta imali dvocifrenu prednost (13:2). Izabranici Nenada Čanka su igrali dobro i u odbrani, pa su košarkašima Mornara dozvolili samo sedam poena u prvoj četvrtini, od kojih je pet sa linije slobodnih bacanja (25:7).

Na početku druge deonice Partizan je brzo došao do 20 poena prednosti (27:7). Mornar je do kraja poluvremena uspeo da pronađe pravi ritam u igri, ali ne i da ozbiljnije zapreti crno-belima pa su na veliki odmor otišli sa 13 poena zaostatka (50:37).

Crnogorski tim je bolje zaigrao u drugom poluvremenu, poenima bivšeg Partizanovog igrača Lukovića uspeli su da dođu do jednocifrenog zaostatka (50:42). Crno-beli su stali u napadu, dok su s druge strane pogađali Luković, Bakić i Vranješ za vođstvo Mornara (62:61) tri minuta pre kraja četvrtine.

Partizan je poslednju deonicu počeo s minimalnom prednošću, da bi se u nastavku obe ekipe smenjivale u vođstvu. Pogađali su i jedni i drugi, a Mornar je poenima Rejli-Rosa i Lukovića došao do četiri poena prednosti minut pre kraja meča.

Andrić je u prvom narednom napadu pogodio za tri poena, ali je na drugoj strani odmah odgovorio i Nidam. Luković i Vranješ su zatim bili precizni sa linije penala, da bi zatim Andrić ponovo pogodio za tri poena na osam sekundi pre kraja, ali to nije bilo dovoljno domaćoj ekipi da ponovo dođe do vođstva i završi utakmicu u svoju korist.

.

Prva četvrtina

Partizan je posle dva minuta igre vodio 9:2. Sve je u uvodnim momentima funkcionisalo kako je trener Čanak mogao samo da zamisli. Na isteku četvrtog minuta bilo je 15:2 za domaće u čijim redovima je odličan bio Marko Pecarski.

Partizan je odigra dobru prvu četvrtinu. Agresivno i timski u odbrani, tako da Barani nisu nekoliko puta supeli ni da šutiraju na koš, u napadu je u prvih pet minuta sve bilo efektno i efikasno što je donelo i veliku prednost. Nakon toga usledila je serija promašaja na obe strane, pa je posle deset minuta bilo 25:7 za crno-bele.

Druga četvrtina

Partizan je u prva tri minuta igre u drugoj četvrtini uspeo da dorži dvadesetak poena prednosti, iako vanja Marinković, koji se posle povrede vratio u tim nije pogodio dva šuta za tri poena.

Na polovini druge deonice Partizan je vodio 40:23. Crno-beli su kao i protiv MZT-a odigrali veoma efikasnih 15. minuta. U poslednjih pet minuta prvog poluvremena Mornar se trgao, počeo da smanjuje zaostatak, zbog čega je trener domaćih Nenad Čanak zatražio i tajm - aut. Nidam je koliko toliko vratio goste u meč, a prvo poluvreme završeno je vođstvom Partizana 50:37.

Treća četvrtina

Drugo poluvreme počeo je poenima Uroša Lukovića,što je meč dovelo na jednocifrenu razliku 50:42. Prve poene za Partizan u nastavku u 12. minutu je sa linije slobodnih bacanja ubacio Veličković.

Partizan je uspeo da odbije prvi nalet Barana, koje je predvodio Luković, popela se razlika na 14 poena, ali je Luković uz podršku Bakića vratio rezultatsku neizvesnost. Posle pet minuta ige bilo je 61:53 za domaće.

Tri minuta pre kraja treće četvrtine Mornar je stigao na poen zaostatka 61:60. U tom momentu Partizan nje uspeo da ubaci ništa a i odbrana nije bila na nivou iz prvog dela meča. Trener Čanak je zatražio minut odmora, na kom je uz savete pitao igrače zašto imaju smrknuta lica, kada se vodi. Barani su uspeli da preokrenu poenima Rosa i Nidama, koji je naterao Čanka da zatraži i drugi minut odmora u poluvremenu. Mornar je vodio 65:63. U poslednji kvartal se ušlo sa 69:68 za domaće.

Četvrta četvrtina

Poslednja deonica počela je trojkom Vanje Marinkovića. Posle toga se rezultat nije menjao više od dva minuta, a seriju promašaja prekinula je trojka Mićovića za 72:71. Zatim je Ros pogodio trojku, a Vilijams Gos dvojku za 74:74.

Vilijams Gos i Gavrilović su manje od četiri minuta pre kraja vratili minimalnu razliku na stranu domaćeg tima. Posle trojke Andrića partizan je na kratko poveo, ali je Nidam prebacio prednpost na stranu gostiju, koji su posle kucanja Lukovića minut pre kraja vodili 89:85.

Trojka Andrića, ali i Nidama! Miler je kao i protiv Limoža promašio zicer, pa 30 sekundi pre krtaja posle poena Lukovića Barani vode 88:94. nakon toga Partizan je uspeo samo da priđe na 96:93

Tok meča

Partizan je sa skorom 6-6 na četvrtom mestu, dok je Mornar sa pobedom manje na 10. mestu. Barani su u prvom meču na svom terenu slavili 83:81.

Trener Partizana Nenad Čanak na taj meč gleda kao na novo finale.

"Utakmica sa Mornarom je izuzetno bitna jer dolazi posle nesrećnog poraza od Limoža gde smo imali i skraćenu rotaciju i veliku potrošnju. Nadam se da ćemo biti u kompletnijem sastavu u kome će biti i Vanja Marinković. Mornar je izuzetno atipična ekipa, sa dva izvanredna Amerikanca na spoljnim pozicijama i sa našim bivšim igračem Lukovićem na centru. Takvih igrača je jako malo u ligi, dosta se atipično kreću. U ova dva dana smo pokušali i pokušavamo i dalje da se što bolje spremimo. Sutra je za nas, s obzirom na situaciju na tabeli i naše stanje još jedno finale", izjavio je novi trener crno-belih.

Kapiten Partizana Novica Veličković saglasio se sa trenerom da je svaka utakmica ove sezone finale, a posebno se osvrnuo na poraz crno-belih u poslednjoj sekundi u prethodnom duelu sa klubom iz Bara.

"Mornar je ekipa za respekt, pogotovu što smo u prvom delu tamo doživeli poraz u poslednjim sekundama. Pokazali su nam da znaju da igraju košarku. Da igraju dosta brzo, kao što je trener rekao, imaju dosta igrača koji mogu da naprave razliku. Za nas jako bitna utakmica, svaka je finale i ne smemo nikoga da podcenimo nego da u svakom meču odigramo maksimalno", izjavio je najiskusniji košarkaš u ekipi koja posle 12 kola zauzima četvrto mesto na tabeli ABA lige sa skorom 6-6.

Utakmica između Partizana i Mornara igra se od 17 sati u dvorani "Aleksandar Nikolić".

Kurir sport

Foto: ABA liga

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track