BALKANSKI VUK DRUGI PUT TRIJUMFOVAO U KOREJSKOM DERBIJU! Perović slavio pred rekordnim brojem gledalaca na hipodromu u Seulu VIDEO
Foto: Korea Racing Authority - KRA

konjički sport

BALKANSKI VUK DRUGI PUT TRIJUMFOVAO U KOREJSKOM DERBIJU! Perović slavio pred rekordnim brojem gledalaca na hipodromu u Seulu VIDEO

Ostali sportovi -

Najbolji džokej u istoriji Srbije, kao i pre dve godine, pobedio u najvažnijem klasiku Južne Koreje sa ždrepcem Viner Star u trci za nagradni fond od 600.000 evra

Najbolji džokej u istoriji Srbije, Kragujevčanin koji se odavno preselio u Beograd Đorđe Perović (40), po drugi put je trijumfovao u Korejskom derbiju! Perović je na Dalekom istoku već ispisao istoriju, jer je nedavno postao najbolji strani džokej u istoriji Južne Koreje, gde se obeležava značajan jubilijej - 100 godina organizovanih konjskih trka!

Perović je u 25. derbi izdanju ostvario veliku pobedu sa ždrepcem Viner Star u nedelju popodne po lokalnom vremenu, što je svakako bila njegova „pobednička zvezda“ na hipodromu u Seulu. Trku je posmatrao veliki broj gledalaca, a publika je iskoristila to što je ulaz tradicionalno besplatan da dođe u rekordnom broju. Pre dve godine, Perović je bio u sedlu Korejskog derbi-pobednika Sejv d Vorld, tako da mu je ovo druga pobeda u najvažnijoj trci za trogoce na korejskom pesku.

Inače, radi se o tzv. grejd 1 trci, najvažnijem ispitu za trogoce na 1.800 metara, za nagradni fond od 800 miliona korejskih vona (oko 600.000 evra)! Mediji u Koreji podsećaju da je Viner Star bio jedini konj u trci koji je već imao pobedu na derbi distanci, a Đorđe Perović je posle antologijskog trijumfa istakao da je to veoma značajno.

Pobedili su u furioznom finišu, a kvota za pobedu je bila 20,4! Bili su za dve dužine konjskog tela bolji od drugoplasiranog Seungbuse (Jang Ču-Joul), dok je izraziti favorit Komplit Vejlu (Lim Dži-Von) bio tek šesti! Pobedničko vreme u trci sa ukupno 15 ždrebaca - 1:57,8.

- Ključno je bilo njegovo iskustvo na devet furlonga, odnosno na derbi distanci. Fokusirali smo se na taktiku i gde ćemo da budemo u završnici. Sve je bilo savršeno – izjavio je Perović.

Đorđe Perović
foto: Facebook Printscreen

Izvanredni džokej Đorđe Perović je imao poruku i za brojne navijače u Južnoj Koreji:

- Veoma sam im zahvalan na podršci i veoma sam srećan što mogu da im se odužim pobedom u derbiju! Nikada se nisam trkao pred toliko ljudi. Bilo je odlično!

Za slavnog srpskog džokeja sa nadimkom koji je dobio u Koreji - Balkanski vuk, ovo je bila još jedna prekretnica u karijeri. Kao što je Kurir već pisao, Perović je prošle nedelje postao strani džokej sa najviše pobeda u istoriji Južne Koreje, pretekavši Japanca Ikujasua Kurakanea, a u derbiju je sada Perović zabeležio ukupno 350. pobedu.

Ovo je bila tek treća pobeda Viner Stara u njegovih 11 startova, ali je Perović zapazio da je jedini prethodno slavio na derbi distanci, kao i da mu je pomoglo to što se trkao sa starijim konjima. Ovog ždrepca je odgajio njegov vlasnik Kang Hun-Pjo, a trenira ga Bjank Kvang-Jeol, koji je takođe imao derbi pobednika iz 2015. godine.

Kragujevčanin koji je privukao pažnju i Bi-Bi-Si-ja

O Đorđu Peroviću je reportažu napravio i britanski javni servis Bi-Bi-Si, pod naslavom: Od Srbije do Južne Koreje - Život "na konju".

Perović je pobeđivao i na mnogim hipodromima u Evropi, jahao je i na trkama u Japanu, koji je u samom vrhu svetskog galopa, ali u Koreji je ostvario snove i na veličanstven način ušao u istoriju!

Kurir sport/ L. Delić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track