Čaba Silađi za Kurir: Da nije Higlovih, ne bih išao u Rio
Foto: Fonet

Intervju, plivač otkriva recept za Olimpijsku normu

Čaba Silađi za Kurir: Da nije Higlovih, ne bih išao u Rio

Ostali sportovi -
Moj bivši trener Pejčinović bio je inicijator da me preuzme Sebastijan, o čijem znanju ne treba trošiti reči s obzirom na to šta je uradio sa rođenom sestrom Nađom

Srpski plivač Čaba Silađi eksplodirao je u Ajdhovenu, oborio državni rekord na 100 metara prsno i ispunio normu za Olimpijske igre u Riju.Čaba je sada član pančevačkog Tamiša, o njegovoj formi brine brat Nađe Higl Sebastijan. Da nije porodice Higl, objašnjava Silađi, ko zna kako bi se „akcija Rio“ uopšte odvijala.Da li si očekivao tako dobar rezultat na 100 metara prsno u Adjhovenu?- Taj državni rekord iz 2009. delovao je prilično daleko jer je postavljen u kostimu, a naš cilj je bio da se obori lični rekord. Sve se poklopilo i veoma sam zadovoljan, naročito što sam u obe trke bio debelo ispod norme za Olimpijske igre.Činjenica da si rano isplivao normu daje ti miran period za pripreme.- Naravno. Mi smo, s obzirom na ono što smo radili na treninzima, bili sigurni da ću uspeti da isplivam normu pre ili kasnije. Ipak, rano obezbeđivanje učešća na Olimpijskim igrama daje nam mnogo vremena da se mirnije fokusiramo na ispunjavanje planova u predstojećih godinu i po dana.Rio je još daleko, da li razmišljaš o ciljevima na OI?- Svakako, ali smatram da će mnogo toga biti jasnije posle Svetskog prvenstva u Kazanju. Vreme koje sam postigao u Ajdhovenu trebalo bi da bude dovoljno za finale. Moje iskustvo je takvo da se na Olimpijskim igrama uglavnom brže pliva u polufinalu jer su svi motivisani da uđu u finale, a tamo je sve moguće. To je ujedno i moj cilj.Koliko je na tvoje rezultate uticao novi trener?- Moj bivši trener Pejčinović takođe je zaslužan za rezultate koje postižem, ali smo zajedno došli do zaključka da bi mi prijala promena. On je bio inicijator da me preuzme Sebastijan, o čijem znanju ne treba trošiti reči s obzirom na to šta je uradio sa sestrom Nađom. On je generator ovih uspeha i mnogo sam zadovoljan radom s njim.

Mnogo prašineFELPSU ĆE OSTATI ZLATOKako komentarišeš informaciju da je Čavić pobedio Felpsa u čuvenoj trci u Pekingu?- Siguran sam da tu ništa ne može da se promeni. Mark Špic je demantovao informaciju koja se pojavila, tvrdeći da je novinar izvukao njegove izjave iz konteksta, tako da je bespotrebno podignuta prašina - smatra Čaba.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track