ĐORĐE VIŠACKI PO ZAVRŠETKU EI: Srbiju prepoznaju po zlatu
Foto: Marina Lopičić

Najsjajnija odličja napravila razliku u odnosu na komšiluk

ĐORĐE VIŠACKI PO ZAVRŠETKU EI: Srbiju prepoznaju po zlatu

Ostali sportovi -
Ispunili smo neki interni plan i još jednom videli da medalje osvajaju isključivo sportisti koji su došli sa velikim rezultatima, rekao je Višacki

Poslednji raport sa prvih Evropskih igara u Bakuu odradili smo sa generalnim sekretarom Olimpijskog komiteta Srbije Đorđem Višackim. Srpski sportisti osvojili su 15 medalja i zauzeli 12. mesto u generalnom plasmanu, što je u odnosu na bivše jugoslovenske države sjajno ostvarenje. - Mislim da je broj osvojenih medalja adekvatan kvalitetu sportista koji su došli ovde. Veliku razliku je napravio broj zlatnih medalja. Svi znamo da je na ovakvim takmičenjima osvajanje bilo koje od medalja fantstičan uspeh, ali se na nekim rang listama veoma visoko boduje broj osvojenih zlata. Osam najsjajnijijh medalja je nešto što je zaista impresivno i mi smo zbog toga prepoznati od svih ovde kao izuzteno uspešna nacija na ovim igrama.

Ovakav rezultat nije vas iznenadio?- Ovo su medalje koje su planirane. Mi smo došli u Baku sa nekim internim planom da imamo objetkivne šanse da se vratimo kući 16 medalja i to smo manje-više ispunili. Ono što se i sada pokazalo je da na ovakvim takmičenjima medalje osvajaju isključivo sportisti koji su došli sa velikim rezultatima. Jako je teško da dođe do iznenađenja. Jedini sport na koji nismo mogli sigurno da računamo je plivanje s obzirom da su nastupali mladi takmičari, pa je to jedna od medalja na koju nije moglo da se računa.

Da li su Igre u Bakuu dobra uvertira za OI naredne godine?- Za nas je bio veliki motiv da organizujemoovo na najvišem nivou i počnemo da gradimo tim pošto će sportisti koji su ovde osvojili medalje biti najozbiljniji kandidati za najviši plasman u Riju. Rezultati iz Bakua stavljaju ih u poziciju da mogu da budu sigurni da će se i na OI boriti za medalje.

Da li se slažete sa konstacijom da je Baku postavio težak domaći zadatak narednim organizatorima.- Ovako nešto ćemo teško ponovo doživeti. Za njih je ovo bila ižuetna promocija, jer kao društvo nisu imali prilike da organizuju velike događaje. Definitivno su se ovom organizacijom stavili na svetsku mapu. Slika Bakua i Azerbejdžana je otišla u svet, 160 država je prenosilo ove igre, i mislim da će ovde biti sve više takmičenja.

Igre u Beogradu? Zašto da neVidite li Beograd kao organizatora EI?- Beograd ima sve što je potrebno za organizaciju ovakvog takmičenja. Imamo postojeću infrastrukturu i Beograd bi bio ozbiljan kandidat. S druge strane ovo je skup događaj koji, opet, orgnizatoru donosi velike prihode. Zašto da ne? Pitanje je samo finansijskih mogućnosti da se investira u nešto ovako.

Ziveće Igre i posle BakuaNakon saznanja da je Holandija odustala od organizacije narednih Evropskih igara postavlja se pitanje hoće li ovo takmičenje zaživeti.- Holanđanima je od početka nedostajao jedan bitan dokument u kandidacionom dosijeu, a to je finansijska garancija države da će takmičenje biti održano na nivou koji Evropski olimpijski komiteti očekuju. U ovom momentu postoje kanidati za 2019, ali već i za 2023. godinu, tako da se ne postavlja pitanje hoće li Igre živeti na nivou na kom su počele.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track