SPEKTAKL ZA 40 GODINA: Kolaž od dugmadi za Bijelo dugme u Novom Sadu

Obeležili jubilej

SPEKTAKL ZA 40 GODINA: Kolaž od dugmadi za Bijelo dugme u Novom Sadu

Stars -
Koncert je počeo nastupom Bregovića i njegovog Orkestra za svadbe i sahrane, da bi nakon tri numere, na scenu izašao i Islamović i u duetu sa Bregovićem "zapalio" publiku starim hutom "Jugoslavijo na noge"

NOVI SAD - U velikoj sali SPENS-a u subotu je održan koncert Gorana Bregovića i Alena Islamovića, povodom 40 godina od osnivanja jedne od najboljih grupa sa ovih prostora - Bijelog dugmeta.

Koncert je počeo nastupom Bregovića i njegovog Orkestra za svadbe i sahrane, da bi nakon tri numere, na scenu izašao i Islamović i u duetu sa Bregovićem "zapalio" publiku starim hutom "Jugoslavijo na noge".

Usledili su nezaboravni hitovi Dugmića "Ne spavaj mala moja muzika dok svira", "Doživeti stotu", "Na zadnjem sedištu moga auta", "Lipe cvatu", sve do "Đurđevdana" kojim je stavljena tačka na spektakl.

Uoči koncerta dogodila se interesantna situacija u kojoj je Bregović na dar dobio nesvakidašnji poklon - vitraž sačinjen od 10.000 dugmadi.

Kolaž dimenzija 2,5 metara sa metar napravio je Novosađanin Isak Građin, koji je sat vremena pre koncerta predao poklon Bregoviću, a Tanjugu je rekao da je vitraž radio dve nedelje radeći na njemu svaki dan od osam do deset sati.

"Kada sam čuo da će 40 godina postojanja, Bijelo dugme obeležiti u Novom Sadu, a pošto u mom gradu nisu svirali više od dve decenije, to me je podsetilo na Halajevu kometu koja "svraća" svakih 76 godina, tako da sam osnovnu ideju za vitraž našao upravo u toj kometi", rekao je Građin.

Pomenuti vitraž urađen je od dugmadi različitih veličina, složenih tako da prave sliku u kojoj jedno ogromno belo dugme predstavlja glavu komete, a iza koga se pruža crveni plamen.

Iza te komete nalazi se pun mesec sa ucrtanom kartom Bosne i Hercegovine, što asocira na pesmu "Pun mjesec iznad Bosne", a iza tog meseca naslikana je velika gitara i sve to lebdi u prostoru iznad planete Zemlje, čiji vrh je naslikan u samom dnu vitraža.

Građin je rekao i da će od Bregovića tražiti da pomenuti vitraž prijavi u Ginisovu knjigu rekorda, jer, kako je objasnio, nikada nije čuo da je neko napravio vitraž od dugmadi, a pogotovo ne od 10.000 dugmadi.

Sudeći po nastupu Bregovića, Islamovića i ostalih učesnika programa, čini se da je pomenuti poklon bio dobra inspiracija za njihov nastup u Novom Sadu u prepunom Spensu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track