Tajna lista BiH: Traže Kušića, Tintora, Karišika, Pećanca...

Ratni zločini

Tajna lista BiH: Traže Kušića, Tintora, Karišika, Pećanca...

Crna Hronika -
Prvi na listi prioriteta čije će izručenje BiH traćiti jeste pukovnik Rajko Kušić, komadant Rogatičke brigade Vojske RS, koji navodno živi na relaciji Lazarevac - Užice te Jovan Titor Joja i Radomir Prodanović Gaga

SARAJEVO – Tužilaštvo za ratne zločine BiH traži od Srbije da uhapsi Rajka Kušića, Jovana Tintora Joju, Milorada Pelemiša, Milenka Karišika, Ratka Adžića, Dragomira Pećanca i Radomira Furtulu za koje smatra da su prioriteti za izručenje na listi optuženih za ratne zločine.

Naime, bosanski portal „Otisak“ pozivajući se izvore bliske Tužilaštvu za ratne zločine Tužilaštva BiH, objavio je samo imena Srba, koji su na spisku prioriteta koje će BiH tražiti od Srbije, iako dogovor o izručenju osoba osumnjičenih za ratne zločine između Srbije i BiH nije ni postignut.

Prvi na listi nalazi se pukovnik Rajko Kušić, komadant Rogatičke brigade Vojske RS, koji prema tim podacima navodno živi na relaciji Lazarevac - Užice, kao i da često tajnim kanalima dolazi u Rogaticu, Jovan Titor Joja i Radomir Prodanović Gaga koji žive u Beogradu.

Na listi se nalaze i neki pripadnici 10.diverzantnskog odreda Vojske Republike Srpske, koji se kriju u Srbiji, a među njima prema tom spisku se nalaze komadant ove jedinice poručnik Milorad Mišo Pelemiš, Zoran Obrenović Maljić i Brano Gojković.

Na navodnoj listi tužilaštva spominje se i ime bivšeg komandira Stanice policije u Srebrenici Milisava Gavrića koji se krije u Loznici i koji je pre dve godine prema navodima Tužilaštva rasprodao svu imovinu i pobegao u Srbiju.

Između ostalog poternice su raspisane za komandirima Specijalne brigade MUP RS Nedeljkom Milidragovićem Nedom sa Sokoca koji navodno živi u Beogradu, Aleksom Golijaninom iz Goražda koji živi u Sremskoj Kamenici, Ratko Adžić prvi čovek Ratnog predsedništva Ilijaša, kasnije ratni ministra MUP RS, koji živi u Beogradu, ilijaški policajac Marinko Vidović, koji živi u Šapcu, Vasilije Vidović Vaske, koji živi u Zemunu.Na ovom spisku Otiska.ba spominje sei dobrovoljac Mićo Četnik, koji živi u Somboru, a tužilaštvo BiH ga identifikovalo kao Mićo Sijeković.

Na listi se nalazio i Branko Vlačo navodni upravnik logora „Bunker“ u Vogošći koga je 29.avgusta 2011. godine uhapsila crnogorska policija na graničnom prelazu Dobrakovo, posle čega je izručen Sarajevu, zatim Mile Stojanović, Milenko Karišik prvi komandant Specijalne jedinice MUP-a Republike Srpske koji živi u Novom Sadu, Milenko Živanović, komandant Drinskog korpusa Vojske Republike Srpske, koji kao penzioner VojskeJugoslavije živi u Valjevu, Mirko Todorovic Banana iz Bratunca, koji je pobegao u Srbiju pošto je pred Sudom BiH osuden na 13 godina zatvora.

Listi se pridružio i Vojin Vučković Žuco komadant jedinice „ Žute ose“, Bivši načelnik stanice policije u Višegradu Risto Perišić koji se prema navodima poternice krije na Zlatiboru, tu su imena koje tužilaštvo spominje za ratne zločine u Kalinoviku, Boško Govedarica koji živi u Sremsku Mitrovicu, Grujo Lalović i Dalibor Krstović Dado. Lalović se navodno krije u Novom Sadu, a poslovno je vezan i za Bijeljinu.Brane Petković , komandant srpskih jedinica u Goraždu, koji živi u Kragujevcu, Duško Kornjača koji radi kao prodavac u Novom Sadu gde živi sa porodicom, a u javnost je dospeo posle anonimnog pisma gde je autor naveo adresu, broj telefona, a to objavljeno u bosanskim medijima.

Spisku su se pridružili Predrag Jovančić Peđa, komandant jedinice "Bijeli andeli" s Grbavice, koji živi i radi u Beogradu, zatim Dragomir Pećanac i Radomir Furtula, komandant Višegradske brigade Vojske RS koji žive u Beogradu

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja