(VIDEO) KAZNEV OTKRIO KO JE NAPAO FRANCUSKU: Jasim Sali odsekao čoveku glavu i ostavio zastavu ISIL
Foto: Printscreen Yt

Strahota

(VIDEO) KAZNEV OTKRIO KO JE NAPAO FRANCUSKU: Jasim Sali odsekao čoveku glavu i ostavio zastavu ISIL

Planeta -
Reč je o 30-tak godina starom čoveku, koji je 2008. osumnjičen za radikalizaciju, kaže francuski ministar policije. Napad na američku fabriku gasa u San Kventiun Falaveru je teroristički, ocenio Fransoa Oland

PARIZ - Jasim Sali se zove čovek koji je uhapšen zbog sumnje da je odsekao glavu drugom muškarcu i izazvao nekoliko eksplozija u američkoj fabrici gasa u Sen Kventinu Falaveru, nedaleko od Grenobla, grada na istoku Francuske, izjavio je francuski ministar unutrašnjih poslova Bernar Kaznev, prenosi izveštač HRT iz Francuske.

Sali je povezan sa salafističkim pokretom i od 208. je poznat kao radikalni islamista, dodao je Kaznev.

Napadač je priznao pri hapšenju da je član Islamske države (ISIL), prenosi Skaj njuz reči Henrija Semjuela, izveštača Dejli telegrafa.

Dejli miror dodaje da je reč o muškarcu starom 30-ak godina, kod kog je pronađena zastava ISIL. Navodno je već od ranije poznat policiji, mada nema dosije, dodao je Kaznev.

http://www.youtube.com/watch?v=2gV8Rse-3C0

Društvenim mrežama počela je da kruži fotografija naoružanog islamiste, koji je navodno napadač. Ispostavilo se da je to jedan Albanac koji je ubijen prošle godine dok se borio u terorističkoj ISIL.

Mrtav Albanac optužen da je napao fabriku gasa u Francuskoj (Foto: Printscreen RTS)
Mrtav Albanac optužen da je napao fabriku gasa u Francuskoj (Foto: Printscreen RTS)

Predsednik Francuske Fransoa Oland, koji je prekinuo posetu Briselu, gde je učestvovao na samitu EU, i vratio se u zemlju, kaže da je napad bio teroristički i da su napadači hteli da dignu u vazduh fabriku gasa.

Premijer Manuel Vals naredio je da se povećaju mere bezbednosti na "osetljivim mestima" u blizini fabrike gasa.

http://www.youtube.com/watch?v=S2X3uqkvtZs

Prema prvim informacijama, napad je počeo jutros u 9.50, kad se čula jaka eksplozija. Dva muškarca su probila ogradu automobilom, a zatim su se zabili u manju gomilu rezervoara za gasa, što je izazvalo manju eksploziju, u kojoj je povređeno desetak ljudi.

Posle toga je obezglavljeno telo pronađeno blizu ulaza u fabriku. Na ulaznu kapiju bila je nabijena glava žrtve i uz nju bila je zakačena poruka na arapskom..Tu je pronađena i ova crna zastava ISIL.

"Obezglavljeno telo jednog čoveka nađeno je kod fabrike, ali zasad nije jasno da li je telo tu doneto ili ne", navode mediji.

Istraga je u toku, a policija sumnja na teroristički napad.

Predsednik Francuske Fransoa Oland smesta se vratio iz Brisela, gde je otputovao na samit EU, i vratio se u zemlju. U Grenobl je već stigao ministar unutrašnjih poslova Francuske Bernar Kazenov, koji će lično rukovoditi istragom.

Ovaj napad dogodio se ni šest meseci otkako su islamistički teroristi napali redakciju satiričnog lista Šarli ebdo u Parizu i još nekoliko meta u prestonici Francuske i okolini i ubili 17 ljudi.

http://www.youtube.com/watch?v=zGr-hbHhpKo

(Russia Today, Sputnjik)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track