INTERVJU: Tihomir Trišić, glavni urednik nedeljnika Akter

Uništavaju Dačića, ali prava meta je Vučić!

Politika

Autor:

Kad se udruže medijski uticaj Đilasa i obaveštajno-bezbednosni podaci Miodraga Rakića, dobija se objektivna, realna pretnja po ustavni poredak Srbije i njenu nacionalnu bezbednost

Tihomir Trišić

Tihomir Trišić: Rakićeva igra je prljava, lična i stranačka po pozadini interesa koji ga pokreću

BEOGRAD - Opasne igre.
Nedeljnik Akter otvorio je protekle nedelje pitanje aktuelne uloge u društveno-političkim procesima nekadašnjeg šefa Biroa za koordinaciju rada službi bezbednosti i sadašnjeg potpredsednika DS Miodraga Rakića. Kako kaže u razgovoru za Kurir Tihomir Trišić, glavni urednik Aktera, Rakićeva igra je „prljava po karakteru i metodologiji, lična i stranačka po pozadini interesa koji ga pokreću, a opasna po stabilnost sadašnje vlade i štetna po državne interese Srbije“.

Da li to znači da je Dačić žrtva Đilasove i Rakićeve kampanje s ciljem da se sruši Vlada?

- Situacija je kompleksnija. Ivica Dačić mora da, u saradnji s nadležnim bezbednosnim i pravosudnim institucijama, raščisti detaljno tu priču o susretima s pripadnicima klana Darka Šarića tokom 2008-2009. godine. Mora da se u nadležnim institucijama sistema razjasni zašto se susreo s tim ljudima, kao i da se razjasni zašto to Rakić nije raščistio u protekle četiri godine. To mu je bila i zakonska obaveza, s obzirom na položaj na kojem se nalazio, a danas zloupotrebljava službene podatke i obaveštajno-bezbednosna saznanja koja je stekao na položaju šefa Biroa za koordinaciju rada službi bezbednosti kako bi putem medijske akcije, selektivnim i iskrivljenim interpretacijama obaveštajnih podataka, uništio Dačića, a samim tim proizveo i pad Vlade.

Zašto Rakić nije pokrenuo odgovarajuće aktivnosti još 2008-2009?

- Po mom mišljenju, zarad opstanka na vlasti koalicije DS-SPS i vlade Mirka Cvetkovićeva do kraja mandata, a istovremeno je koristio ta saznanja kao svojevrstan ucenjivački kapacitet prema koalicionom partneru. Problem je što je takav pristup Miodraga Rakića politički nekorektan, profesionalno i bezbednosno amaterski, a sa stanovišta zakonitosti nelegalan i opasan po demokratsko ustrojstvo i interese nacionalne bezbednosti Srbije.

♦ Kako?

- Tako što su tim istim podacima, sem Rakića, raspolagali i klan Darka Šarića i neke strane obaveštajne službe. Izostankom odgovarajućeg i momentalnog procesuiranja i raščišćavanja odnosa lica iz vrha SPS i klana Darka Šarića svi oni, uključujući i Dačića kao ministra policije, potencijalno su bili izloženi „ucenjivačkom“ kapacitetu svih ovih godina. Biću precizan, izostanak odgovarajućeg i pravovremenog reagovanja prvenstveno prema svim licima iz državnog aparata koja su imala veze ili kontakte s klanom Darka Šarića propust je Rakića, koji je ugrozio nacionalnu bezbednost Srbije.

♦ Objasnite kako se to odražava na državu.

- Ucenjeni državni funkcioneri, pogotovo oni najviši, kompromitujućim podacima mogu se prinuditi i na čin veleizdaje ako je reč o stranim obaveštajno-bezbednosnim službama kao ucenjivačima. Ako je posredi kriminalni klan, on tom ucenom može da pribavi kriminalnu podršku, a ako je reč o političkim rivalima kao ucenjivačima, svakako je reč o posledici koja potire demokratski i pravni poredak Srbije. Dakle, kontraobaveštajna zaštita visokih državnih funkcionera nije funkcionisala i za to je odgovoran Miodrag Rakić.

♦ Da li će odgovarati za to?

- To morate pitati nekog drugog. Javno kompromitovanje Dačića i kroz tu akciju obaranje Vlade nije konačan cilj ove političke, obaveštajno-bezbednosne i medijske akcije. Strateški ciljevi ove akcije su zapravo ministar odbrane Aleksandar Vučić i predsednik Nikolić.

♦ Zbog čega oni?

- Pretpostavljam da će njihova kontraobaveštajna zaštita i nadležne državne institucije kojima je to posao pravovremeno preduzeti odgovarajuće operativne i zakonske aktivnosti prema svim licima koja od Srbije prave Bejrut korišćenjem brutalne metodologije u političkoj borbi, rušeći pritom institucije, demokratski poredak i ugrožavajući trenutno dva vrlo važna državna procesa i interesa Srbije - evrointegracije i pregovore s Kosovom.

♦ Na šta mislite kad kažete da su zapravo mete Rakićeve i Đilasove akcije Vučić i Nikolić, a ne Dačić?

- Nije na meni da to obrazlažem, niti je to ovog časa javni i državni interes. Sačekajmo još malo, neko će već građanima Srbije odgovoriti na vaše pitanje.

Trišić tvrdi da ds pokušava da sruši vlast Dačića i Vučića zoom Trišić tvrdi da ds pokušava da sruši vlast Dačića i Vučića

Dragan Đilas da otkaže Rakićeve „usluge“

♦ Šta je izlaz iz ove krize?
- Apelovao bih, pre svega, na Đilasa da svede političku borbu u regularne tokove i otkaže protivpravne obaveštajno bezbednosne „usluge“ Rakića. Institucije sistema pozivam da profesionalno i hrabro obavljaju svoj posao, ne osvrćući se na partijske relacije i lične interese istaknutih pojedinaca. Državni vrh bi što pre trebalo da ovlada institucijama, kako bi političke i društvene konflikte počeli kao narod da razrešavamo u skladu sa zakonskim standardima - u institucijama sistema, a ne po medijima i društvenom blatu.
♦ Zaista mislite da apel može biti izlaz iz ove krize?
- Pametnima je dovoljan i apel, a u ovoj temi glupih aktera nema, ima samo bezobzirnih.

Pratite Sport na Facebooku
i Twitteru
Pratite Stars na Facebooku

Najčitanije

osetite zadovoljstvo kuvanja...

Više na stvarukusa.rs

Facebook

Izjava dana

Nije loto više ono što je bio. Vratite nam Suzanu Mančić Aleksandar Šapić, predsednik opštine Novi Beograd

Video na Kuriru

Ostali videi
Prati Kurir na Facebooku!