Starije dete je ljubomorno na bebu zato što više nije „centar porodičnog svemira“

Užas! Nisam jedinče

Doktor

Autor:

Kada se u porodici rodi drugo dete, pažnja odraslih neminovno se usmerava na njega, što starije dete doživljava vrlo traumatično

bebe, deca, ljubomora, nova beba

Iz ugla jednog trogodišnjaka, stvari stoje ovako: „Bila sam malo božanstvo u svojoj porodici. Mama, tata, baka, deka i sva ostala rodbina divili su se mojim nestašlucima i šalama. Prema mojim dečjim shvatanjima, to divljenje je sasvim zasluženo. Međutim, jednog dana u moj dom je stigao novi član. I, paf! Odjednom odlazim u drugi plan, beba me je skinula sa trona!“

I stvarno je tako! Porodična pažnja usmerena je na tek pristiglu bebu. A starije dete to doživljava kao uskraćivanje roditeljske ljubavi i vremena. I, logično, javlja se ljubomora! Dva su osnovna motiva za to. Do dolaska novog člana porodice starije dete bilo je predmet divljenja ukućana. Sada se javlja osećaj odbačenosti.

Aleksandra Janković, psiholog, kaže za Dr Kurir da je to sasvim uobičajena pojava i da na nju ne treba gledati kao na patološku pojavu.- Faktor ljubomore se nužno pojavljuje, jer starije dete misli da je izgubilo svoje mesto u porodici. Dete spoznaje da roditelji ne pripadaju samo njemu i oseća se zanemareno. Kako je naviklo da ima svu pažnju, sve što je manje od toga oseća kao frustraciju - kaže Aleksandra Janković.

Naša sagovornica objašnjava da neka deca na bebu reaguju napadima besa, sa željom da joj naude, druga je ignorišu, ili se vraćaju u period kada su i sami bili bebe. Počinju ponovo da piške u krevet, da plaču i zanovetaju.
- Deci treba dati do znanja da će i dalje uživati roditeljsku pažnju, ali i da će dobiti druga za ceo život. Važno je da stariji klinci ne budu u funkciji mlađih. Naročito ženskoj deci ne treba davati ulogu mame. Neophodno je da se kod njih očuva individualnost - savetuje Jankovićeva.

Prema njenim rečima, odgovorno roditeljstvo uvek mora da bude na snazi, jer koliko god da su deca mala, ona imaju nepogrešivu intuiciju i moć da osećaju sve što se oko njih dešava. Zato još tokom trudnoće dete treba da bude svesno da će se kroz devet meseci u njegovom domu pojaviti neko sasvim nov.

- Jako je važno da majke koje čekaju drugu bebu podsećaju starije dete na period kada su bile trudne sa njim. Majke nikako pred detetom ne smeju da se žale na prethodnu trudnoću. Umesto toga, neka mu prepričavaju lepe trenutke iz tog perioda: „Eto i kad sam bila trudna sa tobom, stalno su mi se jele trešnje“, ili „Svi su mi govorili da sam najlepša trudnica i da ću roditi prelepo dete, što i jeste istina“ - kaže naša sagovornica.

Trogodišnjaci su najljubomorniji

Aleksandra Janković kaže da je najbolja razlika između dece do tri godine.-  Kod trogodišnje dece ljubomora i buntovništvo su najizraženiji. To je normalna pojava za njihov uzrast i javlja se kod sve dece. Zbog toga je poželjna razlika između prvog i drugog deteta do tri godine i više od pet godina - kaže ona.

Pripremite ih na vreme

Kako da pripremite starije dete na dolazak brata ili sestre:> od početka trudnoće dopustite mu da mazi vaš stomak> zajedno smišljajte ime za bebu> opišite mu kakve su bebe> pokažite detetu da računate na njega> što više hvalite starije dete> nemojte zabranjivati starijem detetu da se igra s bebom

Pratite Sport na Facebooku
i Twitteru
Pratite Stars na Facebooku

Komentari (4)

Pošaljite komentar 

Popularni komentari

 • Ceca

  Ceca

  Ja sam dobila sestru sa navrsenih 7 godina. Iskustvo je bilo traumaticno, jer sam polazila u skolu i bila mi je potrebna sva paznja mame koja za mene nije imala vremena. Moja sestra-beba je urlala, nije htela da sisa, nije htela da spava i svi su se njome bavili. Mrzela sam je pola svog zivota jer je majka od mene ocekivala i da je vodim u vrtic i ... više da brinem o njoj stalno.

  8 Odgovori 
 • maja

  maja

  to je tek pocetak trauma za starije dete!kasnije sledi sve veca tortura i veca ocekivanja od starijeg deteta i sve mere se prvo oprabavaju na prvom detetu,kontrole provere zabrane,dok drugo dodje u iste godine roditeljima dosadi i drugo dete je postedjeno u svemu!e kad god treba nesto izgovor pa ti si stariji prvo ti to treba da uradis!prvi da se z ... više aposlis prvi da se udas i ozenis prvi da zaradis!nije to decija ljubomora to je neravnopravnost koja traje ceo zivot!

  7 Odgovori 
 • Dare

  Dare

  Apsolutno te razumem, iako sam ostao jedinac. Kad sam bio mali, svako ko bi spomenuo eventualnu mogućnost da mi mama rodi sestru ili brata, za mene je istog momenta postajao državni neprijatelj! Ne znam, imao sam osećaj da bi moji roditelji drugim detetom ustvari pokušali da "ovog puta dobiju nešto bolje". Možda zato što su me kao dete staln ... više o nešto ispravljali i nikad im nisam bio skroz dobar. Uglavnom, imao sam osećaj da će drugom trudnoćom jednostavno pokušati da "isprave grešku". Voleo bih da nekad u životu dobijem objašnjenje nekog stručnjaka kako je moguće da tako malo dete ima takve misli na pameti. Valjda zato što sam emotivac. Al' bude mi sad žao što ću kad mi roditelji umru ostati potpuno sam, pošto izgleda neću moći da imam decu, a i mama i tata su jedinci.

  6 Odgovori 

Poslednji komentar

 • Dragana

  Dragana

  Druzicemo me se mi koji nismo mogli da imamo decu. A i oni koji imaju decu, ne znaci da ce svako sa svojom decom imati dobar odnos. Svako sebe moze negde da nadje. Gledaj optimisticno.

  5 Odgovori 

Najčitanije

osetite zadovoljstvo kuvanja...

Više na stvarukusa.rs

Facebook

Izjava dana

Nikada nećemo uvesti sankcije Rusiji, niti razmatramo tu mogućnost Slavenko Terzić ambasador Srbije u Rusiji

Video na Kuriru

Ostali videi
Prati Kurir na Facebooku!