FOTO VUČIĆ: Beograd je sedište kosmopolitskog duha
Foto: Tanjug Tanja Valič, Nemanja Jovanović, Oksana Toskić

Samit prestonica u Sava centru

FOTO VUČIĆ: Beograd je sedište kosmopolitskog duha

Beograd -
Time se ponosimo. Slavimo različitosti u Beogradu i uveren sam da je to najbolja pozivnica za sve naše goste u Evropi, da uvek dođu u Beograd i Srbiju da se osećaju dobro, poručio je Vučić otvarajući Samit gradonačelnika
1 / 9 Foto: Tanjug Tanja Valič, Nemanja Jovanović, Oksana Toskić

BEOGRAD - Premijer Aleksandar Vučić izjavio je danas, otvarajući Samit gradonačelnika centralne i jugoistočne Evrope, da je Beograd ne samo glavni grad Srbije, već sedište kosmopolitskog duha na prostoru zapadnog Balkana.

"Ponosan na činjenicu što Beograd nije samo glavni grad Srbije, već i sedište kosmopolitskog duha na prostoru zapadnog Balkana. Time se ponosimo. Slavimo različitosti u Beogradu i uveren sam da je to najbolja pozivnica za sve naše goste u Evropi, da uvek dođu u Beograd i Srbiju da se osećaju dobro", poručio je on.

Srbija je, prema njegovim rečima dobro mesto.

Vučić je ukazao da Srbija provodi teške ekonomske reforme, i dodao da su već dobre prognoze za iduću godinu.

Takođe je ukazao da neke međunarodne finansijske institucije počinju da menjaju prognoze za tekuću godinu u vezi Srbije.

Gradonačelnicima i predstavnicima glavnih gradova centralne i jugoistočne Evrope premijer je poručio da su Beograd i Sbrija sprmeni da od njih nauče nešto, da čuju iskustva drugih gradova.

"Sve što izgovorite pažljivo ćemo čitati i proučiti", podvukao je on istakavši da je ovaj Samit dobar da se nauči, na primer, kako Varšava donosi programe energetske efikasnosti, u Skopju funkcioniše uprava, a Zagreb postao zelena prestonica.

Istovremeno je najavio i da će učesnici iz Srbije predstaviti neke svoje projekte.

Gradovi eks Jugoslavije dramatično napredovali

Premijer je podvukao da su, u prethodnim godinama, svi glavni gradovi bivše Jugoslavije, dramatično napredovali.

Gradonačelniku Zagreba Milanu Bandiću je kazao da se glavni grad Hrvatske mnogo promenio, što je njegova velika zasluga, i dodao da je i hrvatski gost primetio da je Beograd postao mnogo čistiji od pre više decenija.

Prema njegovim rečima Srbija će pokuštai da uči i primenjuje pozitivne stvari drugih gradova, kako bi tamo dostignuti standardi postali normalni u Beogradu, ali i svim drugim našim gradovima.

"Od ovako iskusnih gradonačelnika, koji su promenili svoje graodve i zemlju može da se nauči", naglasio je Vučić dodajući da je skup i dobra prilika da se govori o regionalnom povezivanju i stabilnosti.

On je rekao da Beograd ima velike projekte, nade i očekivanja i da mnogi gradovi, preduzeća i kompanije iz zemalja učesnica skupa mogu da pomognu.

S tim u vezi je kazao da je juče sa Simensom razgovarao o njihovom interesu za Beograd na vodi.

Premijer je podvukao da je važno da učimo jedni od drugih i posećujemo jedne druge, dodajući da zna po sebi koliko se menjao kroz ono što je saznavao tokom vremena.

"Kako smo ponosni na Beograd, tako i na saradnju sa vašim gradovima" ; poručio je on.

Vučić je, na kraju, istakao da će Beograd dati sve od sebe da bude najbolje mogući domaćin.

U beogradskom Centar Sava danas je počeo, pozdrravnim govorom gradonačelnika Beograda Siniše Malog, Samit gradonačelnika gradova centralne i jugoistočne Evrope, koji se u prestonici Srbije održava u organizaciji Grada Beograda, a u saradnji sa Nacionalnom alijansom za lokalni ekonomski razvoj (NALED).

Sprska prestonica ugostila je lidere gradonačelnike i visoke predstavnike 13 gradova centralne i jugoistocne Evrope, kao i visoke predstavnike Evropske unije, međunarodnih institucija, diplomatskog kora i privrede, ali i gradske arhitekte, urbaniste, direktore javnih preduzeća.

Samit će se odvijati kroz nekoliko panela, jedan od njih će biti posvećen evropskim integracijama, dok će na ostalima biti reči o funkcionisanju glavnih gradova, izazovima sa kojima se susreću, finansiranju velikih infrastrukturnih projekata, povećanju energetske efikasnosti...

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track