GSP: Za tri godine šteta na španskim tramvajima 200.000 evra
Foto: Marina Lopicic

DIVLJANJE HULIGANA

GSP: Za tri godine šteta na španskim tramvajima 200.000 evra

Beograd -
Huligani najčešće lome stakla, čupaju vrata, razbijaju vetrobranska stakla, svetlosnu signalizaciju, lome retrovizore, držače i rukohvate, seku tapacirung sedišta...Sve to treba zameniti, popraviti, očistiti, sve to iziskuje veliko ulaganje, isiču u GSP

BEOGRAD - Javno komunalno preduzeće GSP "Beograd" saopštilo je da je od početka godine izvršeno 125 napada na vozila tog preduzeća i 45 napada na vozače, od kojih se poslednji dogodio u ponedeljak.

U saopštenju se navodi da su na izlasku iz Terazijskog tunela i Dečanske ulice dvojica napadača su svojim autom preprečila put autobusu sa linije 16, koji je bio prestrojen za skretanje u levo.

Kako se dodaje, napadači su izašli iz automobila, nasilno ušli u autobus i fizički napali i pretukli vozača, zatim su pobegli pre nego što je stigla policija.

Vozač je sa povredama glave i polomljenim prednjim zubom prevezen u Urgentni centar, gde mu je ukazana lekarska pomoć. Prema njihovim podacima, od 45 napada na vozače, samo u 14 slučajeva policija je utvrdila identitet počinilaca, dok je od 125 napada na vozila u samo šest slučajva otkriven počinilac.

Kako navode, iz godine u godinu raste broj napada na vozila kao i materijalna šteta koju trpe preduzeće, Beograd i građani.

"Huligani najčešće lome stakla, čupaju vrata, razbijaju vetrobranska stakla, svetlosnu signalizaciju, lome retrovizore, držače i rukohvate, seku tapacirung sedišta...Sve to treba zameniti, popraviti, očistiti, sve to iziskuje veliko ulaganje", isiču u GSP.

Visina štete na novim vozilima je, dodaje se, daleko veća, jer su i delovi na vozilima novijeg datuma proizvodnje daleko skuplji. Za više od tri godine od kada je prvi KAF pušten u saobraćaj do danas, kada saobraća 29 novih tramvaja, načinjena šteta je od skoro 200.000 evra.

"Smatramo da je krajnje vreme da se zaustave sve učestaliji i brutalniji napadi na vozače i vozila. Ipak, bez brzog reagovanja organa reda, procesuiranja od strane sudova i kažnjavanja izgrednika prevoznici su nemoćni", poručuju iz tog preduzeća.

Kako bi ukazali na sve prisutnije nasilje u vozilima javnog prevoza, GSP "Beograd" i Nacionalni centar mobilnih timova, održaće u petak, 26. decembra, konferenciju za novinare pod nazivom "Zaustavimo nasilje", u tramvaju na liniji broj 2.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track