( FOTO) SPASITE NIKOLU PAŠIĆA: Otpadaju delovi spomenika srpskom državniku
Foto: Aleksandar Jovanović Cile

Skandal u centru Beograda

( FOTO) SPASITE NIKOLU PAŠIĆA: Otpadaju delovi spomenika srpskom državniku

Beograd -
Zbog neodržavanja ili posledica delovanja vremenskih prilika mermerni delovi postolja spomenika Nikoli Pašiću otpadaju
1 / 5 Foto: Aleksandar Jovanović Cile

BEOGRAD – Veliki broj ljudi svakodnevno prođe trgom Nikole Pašića, međutim mali broj prolaznika je možda primetio da se spomenik velikom srpskom državniku s kraja 19 i početka 20 veka bukvalno raspada.

Zbog neodržavanja ili posledica delovanja vremenskih prilika mermerni delovi postolja spomenika koji dostiže visinu od pet metara, su otpali, a o tome svedoče i fotografije.

Spomenik Nikoli Pašiću delo je autora Zorana Ivanovića izrađen u bronzi i podignut je 1998. godine na Trgu Nikole Pašića.

Biografija čuvenog sprskog državnika

Nikola Pašić (Zaječar, 1845 - Beograd, 1926), političar i državnik. Osnovnu školu i gimnaziju učio je u Zaječaru, Negotinu, Kragujevcu i Beogradu. Na Politehničkoj školi u Cirihu diplomirao je za građevinskog inženjera. Za vreme boravka u Švajcarskoj prišao je Svetozaru Markoviću, ali se kasnije razišao sa njim. Učestvovao je u formiranju Radikalne stranke i bio prvi predsednik njenog Glavnog odbora. Kao veliki protivnik režima Milana Obrenovića i zbog aktivnog učešća u Timočkoj buni (1883), osuđen je na smrt, ali je uspeo da pobegne u Bugarsku. Posle abdikacije kralja Milana, bio je amestiran, vratio se u zemlju i ponovo preuzeo vođstvo Radikalne stranke.

Za vreme vladavine Aleksandra Obrenovića približio se režimu i bio predsednik Narodne skupštine, predsednik Vlade, predsednik Beogradske opštine, poslanik Srbije u Rusiji... Zbog neslaganja sa unutrašnjom i spoljnom politikom poslednjeg Obrenovića, ubrzo se razišao i sa njim.

Posle ubistva Aleksandra Obrenovića i povratka na vlast dinastije Karađorđević (1903), Pašić se ponovo uključuje u politički život; učestvuje u formiranju Vlade i postaje njen predsednik. Za vreme Prvog svetskog rata Pašić je predsednik Vlade i u tom svojstvu je potpisao i Krfsku deklaraciju 1917.

Bio je jedan od glavnih tvoraca Vidovdanskog ustava iz 1921. godine, kojim je Kraljevina Srba, Hrvata i Slovenaca dobila oblik unitarne monarhije. Kasnije je kralju Aleksandru Karađorđeviću počela da smeta Pašićeva ličnost, odvojio se od njega i uklonio ga sa položaja predsednika Vlade. U političkom životu Srbije, Pašić je proveo 48 godina.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track