POSETA GRADSKIH VLASTI MOSKVE: Rusi zainteresovani za Beograd na vodi
Foto: Dragana Udovičić

veća saradnja ruskih i srpskih građevinara

POSETA GRADSKIH VLASTI MOSKVE: Rusi zainteresovani za Beograd na vodi

Beograd -
Današnji dogovori će svakako biti značajni i za nove infrastrukturne i druge projekte koji će se ralizovati u Beogradu zbog projekta Beograd na vodi, rekao je državni sekretar u Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Miodrag Poledica

BEOGRAD - Predstavnici gradskih vlasti Moskve, koji su danas u Vladi Srbije imali razgovor iskazali su intresovanje za projekat "Beograd na vodi", kao i veću saradnju srpskih i ruskih građevinara.

Državni sekretar u Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Miodrag Poledica razgovarao je na sastanku sa ministrom u Vladi Moskve koji je zadužen građevinske i infrastrukturne poslove, kao i spoljno-ekonomsku trgovinu Sergojom Čerjominom o aktuelnim i budućim projektima.

"Hoćemo da pokažemo da imamo građevinske firme koje mogu uspešno da rade na ruskom tržištu. Današnji dogovori će svakako biti značajni i za nove infrastrukturne i druge projekte koji će se ralizovati u Beogradu zbog projekta Beograd na vodi", rekao je Poledica.

On je istakao da će "Beograd na vodi", koji predviđa izgradnju stambeno-poslovnog komleksa na prostoru "Savskog amfiteatra", povući za sobom niz novih projekata.

Kada je reč o odlasku srpskih građevinara u Rusiju, Poledica je rekao da u toj zemlji, prema saznanjima ministarstva, ima čak 50.000 naših radnika i napomenuo da tamo, ipak, ne rade svi legalno.

"Naši ljudi odlaze u Rusiju preko naših renomiranih firmi, ali i drugim kanalima", kaže državni sekretar dodajući da se u narednom periodu raditi na izmeni regulative koja se odnosi na odlazak naših radnika u inostranstvo.

Poledica je naveo da će minitarstvo preko ruske ambasade u Srbiji sistematizovati postojeću složenu proceduru, kako bi svi zainteresovani mogli da dobiju radne dozvole i legalno zarađuju u Rusiji.

On je ocenio da Ministarstvo građevinarstva ima dobru saradnju sa Rusijom na realizaciji ruskog kredita namenjenog železnici, podsetivši da je predviđeno pet aneksa ugovora za taj kredit, od kojih se realizuju dva - gradnja drugog koloseka pruge Beograd - Pančevo i rekonstrukcija pruge Ruma - Golubinci.

U okviru drugog aneksa je predviđena rekonstrukcija još pet deonica na železičkom Koridoru 10.Treći aneks je izgradnja pruge Stara Pazova - Novi Sad, četvrti obnova barske pruge i peti nabavka novih ruskih dizel-motornih vozova."Svi aneksi će biti vrlo brzo aktivirani", dodao je Poledica.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja