SKUPŠTINA GRADA: O budžetu na sednici 30. decembra
Foto: Fonet

Sednica 30. decembra

SKUPŠTINA GRADA: O budžetu na sednici 30. decembra

Beograd -
Nikodijević je rekao da su tokom ove godine dugovanja sekretarijata Gradske uprave za subvencije prema javnim preduzećima sa 14 milijardi smanjena na 5,5 milijardi dinara

BEOGRAD - Skupština grada Beograda će na sednici 30. decembra razmatrati budžet za 2015. godinu, a neposredno pre toga i rebalans ovogodišnjeg budžeta koji se odnosi na preraspodelu viška neutrošenih sredstava namenjenih za subvencije javnim preduzećima, najavio je danas predsednik skupštine Nikola Nikodijević. Nikodijević je rekao da su tokom ove godine dugovanja sekretarijata Gradske uprave za subvencije prema javnim preduzećima sa 14 milijardi smanjena na 5,5 milijardi dinara.

"Budžet za 2015. godinu, iz našeg ugla, dosta je dobar i izbalansiran jer je veći za šest milijardi, a deficit je smanjen na 5,6 odsto, sa željom da ga u narednom periodu i prepolovimo. To sve znači da se gradske finansije polako stabilizuju", ocenio je on. On je kazao da se u kreiranju novog budžeta, vodilo računa o svim segmentima tako da se grad i dalje razvija, ali da se nastavi sa odgovornom socijalnom politikom.

Nikodijević je precizirao da će se i u narednom periodu štedeti na svim nepotrebnim uslugama i poslovima bez kojih se zaista može, a krenulo se od Gradske uprave i administracije i zatim od javnih preduzeća. Velika stavka u budžetu, kako je naveo, jeste prihod od javnih komunalnih preduzeća, odnosno njihov profit.

"Do sada je taj profit iznosio 800 miliona dinara, a naredne godine očekuje se da bude više od 4,5 milijardi dinara. To je dokaz da se može domaćinski poslovati i dosta uštedeti, ukinuti nepotrebne troškove i odrediti prioritete", istakao je Nikodijević. Predsednik Skupštine grada ocenio je da bez obzira na tešku materijalnu situaciju, Beograd može da funkcioniše nesmetano, a da se uz to ne smanji nijedna obaveza prema građanima Beograda i podsetio da pomoć trudnicama nije ukinuta, već je smanjena. "Smanjenje iznosa bila je teška odluka, ali važno je da danas nema kašnjenja u isplatama", naglasio je Nikodijević.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track