icon-closeicon-commentsKurir_icon_fonts_template-38Kurir_icon_fonts_template-37icon-downicon-galleryicon-homeicon-nexticon-previcon-reacticon-searchicon-soc-fbicon-soc-gplusicon-soc-insicon-soc-mailicon-soc-rssicon-soc-twittericon-soc-vibericon-soc-wupicon-soc-ytKurir_icon_fonts_template-34Kurir_icon_fonts_template-33icon-totopicon_reactsoc-viber

Najnovije vesti

Espreso.rs


Adria media

DRUGI DAN BOŽIĆA: Danas je Sabor Presvete Bogorodice, odaje se počast Bogomajci

Spomen na bekstvo Svete porodice u Misir

DRUGI DAN BOŽIĆA: Danas je Sabor Presvete Bogorodice, odaje se počast Bogomajci

Društvo
Njenim Saborom se naziva ovaj praznik zato što se danas sabiraju svi verni, da proslave Nju, Mater Bogorodicu, i što se toržestveno, saborno, služi u Njenu čast

BEOGRAD - Srpska pravoslavna crkva (SPC) i svi njeni vernici slave danas, drugog dana Božića, Sabor Presvete Bogorodice.

 

Sva Crkva Hristova odaje slavu i hvalu Presvetoj Bogomateri, koja je rodila Gospoda i Boga i Spasa našega Isusa Hrista.

 

Njenim Saborom se naziva ovaj praznik zato što se danas sabiraju svi verni, da proslave Nju, Mater Bogorodicu, i što se toržestveno, saborno, služi u Njenu čast. 

Cela priroda poklonila se Hristovom rođenju, a prvi od ljudi, koji su mu prišli, bili su pastiri.

 

Čuvajući stražu kod stada svojih, iznenadili su se pojavom anđela i slavom Gospodnjom, koja ih je obasjala.

 

I gle, nebeski blagovesnik im reče: „Ne bojte se, jer vam, evo, javljam radost veliku koja će biti svemu narodu. Jer vam se danas, u gradu Davidovu, rodi Spasitelj, koji je Hristos Gospod".

 

Istočni mudraci-zvezdari poklonivši se Gospodu u Vitlejemu, uputiše se po naređenju angela drugim putem za domovinu svoju.

 

I Irod opaki car umisli poklati svu decu u Vitlejemu. Vide Bog tu nameru Irodovu, pa posla angela svoga Josifu. Angel se Božji javi Josifu u snu i zapovedi mu, da uzme Mladenca i Mater Njegovu i beži u Misir.

 

Josif tako i postupi. Uzevši božanskog Mladenca i Njegovu Presvetu Majku, on se uputi prvo u Nazaret, gde uredi svoje domaće stvari, i uze sobom sina svog Jakova, pa onda odoše u Misir. I tako se ispuniše reči proročke: "Gle, Gospod sedeći na oblaku laku doći će u Misir" .

 

Bekstvo Svete porodice u Misir
Bekstvo Svete porodice u Misir

U starom Kairu i danas pokazuju pećinu, gde je živela Sveta porodica, a u selu Matarea, blizu Kaira, ukazuju na drvo, pod kojim se odmarahu Presveta Bogorodica s Gospodom Isusom, kao i čudotvoran izvor vode pod tim drvetom.

 

Proživevši nekoliko godina u Misiru, sveta porodica vrati se po naređenju angela Božjeg opet u Svetu zemlju.

 

U subotu, trećeg dana Božića, SPC slavi Svetog arhiđakona Stefana.

 

Naša Crkva, podsetimo, Božić slavi tri dana.

 

U crkvenom bogoslužbenom kalendaru 7. 8. i 9. januar obeleženi su crvenim slovom.

 


 

Pratite Kurir na VIBERU:
http://chats.viber.com/kurir

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...