ŠUMOVI NA VEZI U BOJKOT OPOZICIJI! Đilas najavljuje pasivu, a Jovanović borbu da se ne izađe na izbore
Foto: Beta/Milan Ilić, Beta/Miloš Miškov

dodatna konfuzija

ŠUMOVI NA VEZI U BOJKOT OPOZICIJI! Đilas najavljuje pasivu, a Jovanović borbu da se ne izađe na izbore

Politika -

Ideja bojkota rasturila je opozicioni blok Srbija protiv nasilja, ali se ni tu ne završava zavrzlama oko predstojećih beogradskih i lokalnih izbora. Do juče je bilo izvesno da će ovaj deo opozicije imati dve suprotstavljene kampanje - oni koji su oformili novu koaliciju Biram borbu usmeriće se na mobilisanje birača da izađu na izbore, a ostatak Srbije protiv nasilja pozivaće građane da na izborni dan, 2. juna, ostanu kod kuće.

Korist

Međutim, lideri bojkot opozicije Dragan Đilas, koji vodi Stranku slobode i pravde, i Miloš Jovanović u ime Novog DSS, doprineli su dodatnoj konfuziji birača jer šalju potpuno različite poruke o sprovođenju kampanje.

Đilas je juče za Novu poručio da neće pozivati građane da bojkotuju izbore jer smatra da svaki čovek treba sam da odluči šta je korisnije za rušenje vlasti.

- Izlazak na dokazano neregularne, unapred pokradene izbore ili neizlazak uz nastavak borbe za promenu izbornih uslova! - dodao je Đilas.

Znatno ratoborniji stav izneo je Miloš Jovanović.

- Boriću se da se smanji izlaznost. Evo sad najavljujem odmah. Boriću se da se smanji izlaznost nečega što ne sme da ima nikakvu izlaznost - izjavio je on za Euronjuz.

Početak kraja

Politički analitičar Dejan Vuk Stanković kaže za Kurir da je ovo početak očekivanog kraja saradnje Đilasa i Jovanovića.

Dejan Vuk Stanković
foto: Kurir televizija

- Očigledna je konfuzija i ovo su počeci neminovnog sloma saradnje na osovini Jovanović-Đilas. To je bilo predvidivo i očekivano. Đilas svojim anti-anti bojkot stavom u trenutku bojkota postaje sinonim za političku nepromišljenost i oštrinu bez pokrića, a Jovanović je na putu da bude gubitnik u biračkom telu Beograda, jer izvesno je da će jedan deo njegovih birača glasati za stranku koja im se učini politički prihvatljivom - ocenjuje Stanković.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja