icon-closeicon-commentsKurir_icon_fonts_template-38Kurir_icon_fonts_template-37icon-downicon-galleryicon-homeicon-nexticon-previcon-reacticon-searchicon-soc-fbicon-soc-gplusicon-soc-insicon-soc-mailicon-soc-rssicon-soc-twittericon-soc-vibericon-soc-wupicon-soc-ytKurir_icon_fonts_template-34Kurir_icon_fonts_template-33icon-totopicon_reactsoc-viber

Najnovije vesti

Espreso.rs


Adria media

SUZANA PAUNOVIĆ: Ne razmišljam o fotelji! Vidim sebe u novom Vučićevom timu!

Direktorka Kancelarije za ljudska prava

SUZANA PAUNOVIĆ: Ne razmišljam o fotelji! Vidim sebe u novom Vučićevom timu!

Društvo

BEOGRAD - U Srbiji su najugroženiji Romi, LGBT i osobe sa invaliditetom, kaže za Kurir Suzana Paunović, direktorka Kancelarije za ljudska i manjinska prava.


Ipak, ona navodi da je dosad dosta učinjeno na poboljšanju položaja manjina, te naglašava da bi bilo dobro prihvatiti predlog nevladinih organizacija i formirati Ministarstvo za ljudska i manjinska prava.
- Tema ljudskih prava morala bi da ima jači mehanizam u vladi, a formiranje ministarstva bilo bi dobro rešenje. Sada kao kancelarija, recimo, ne možemo da budemo predlagač zakona ili strategije u ovoj oblasti jer smo zamišljeni samo kao neko ko prati stanje.

Spekuliše se da biste mogli na ministarskom mestu da zamenite Aleksandra Vulina.
- U državnoj upravi sam 20 godina i oduvek sam usmerena na postizanje rezultata, a ne na razmišljanje o fotelji, i mislim da je za svačije mesto ključno merilo rezultat njegovog rada. Verujem da će novi premijer Vučić sastaviti najbolji tim, a volela bih da budem deo tog pobedničkog tima.

Šta je učinjeno na poboljšanju položaja Roma?
- U obrazovnom sistemu radi 181 pedagoški asistent, u predškolske ustanove upisano je više od 1.300 dece, za skoro 25.000 ljudi obezbeđena su lična dokumenta, 75 zdravstvenih medijatorki radi u romskim naseljima, za četiri godine obavljeno je oko 500.000 lekarskih pregleda, prepolovljena je stopa smrtnosti romske dece, formirani su mobilni timovi u 20 opština i gradova, započeta je realizacija novih modela stanovanja, a prvi put su i finansijski podržani Romi koji imaju svoja preduzeća.

Stiče se utisak da se rad na rešavanju problema LGBT osoba svodi samo na održavanje Prajda.
- Svesni smo da su LGBT osobe i dalje izložene diskriminaciji, naročito u manjim sredinama. On se ne sme svesti samo na pitanje šetnje, ali je dobro da su uspešno održane dve Parade. Podržani su i brojni programi i projekti usmereni na unapređenje položaja LGBT, ali o tome se malo govori jer položaj ovih osoba javnost interesuje jedino u vreme kad se najavi Parada.

Osobe sa invaliditetom
VEĆA PODRŠKA DRŽAVE

Podrška osobama sa invaliditetom mora biti još snažnija, a ona će ići u pravcu daljeg razvoja usluga na lokalnom nivou, ka većoj podršci porodicama osoba sa invaliditetom, stvaranju uslova za kvalitetno obrazovanje i veće radno angažovanje. Planirana je izmena zakona koji treba da reši pitanja usklađivanja naših zakona s Konvencijom o pravima osoba sa invaliditetom, kao i donošenje zakona o socijalnom preduzetništvu - kaže Paunovićeva.

 

Pratite Kurir na VIBERU:
http://chats.viber.com/kurir

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...