Digitalno nasilje sve češće među decom
Foto: Profimedia

Digitalno nasilje sve češće među decom

Društvo -

Istraživanja pokazuju da je svako četvrto dete žrtva vršnjačkog nasilja, a digitalno nasilje je sve češće među decom, rečeno je danas Prvoj konferenciji o vršnjačkom nasilju organizovane u okviriu projekta Drug nije meta.

Glavni koordinator za prevenciju nasilja Centra za prevenciju devijantnog ponašanja kod mladih Biljana Kikić Grujić kaže da u Srbiji postoji vršnjačko nasilje "Da li vršnjačkog nasilja ima više ili manje je diskutabilno zato što smo u odnosu na pre 10 godina postali senzibilniji, odnosno, znamo da prepoznamo neki oblik nasilja koji se javlja", rekla Kikić Grujić.

Prema njenim rečima, ono što je trend u svetu, pa i u Srbiji, jeste da vršnjačko nasilje menja oblik - iz stvarnog sveta prelazi u virtuelni svet.

"Kažemo da ne postoji granica stvarnog i virtuelnog sveta jer svađa koja započne u stvarnom svetu - školi ili van škole, se prenosi u virtuelni svet i na kraju rezultira tučom u stvarnom svetu", rekla je Kikić Grujić.

Ona je istakla i da se vršnjačko nasilje ne može izdvojiti, niti se može o njemu pričati kao izdvojenom faktoru.

"Pre 20 godina, kada je neko pravio problem u školi, sa njim niko nije želeo da se druži ili bar veliki broj dece nije želeo da se druži. Danas su takva deca lideri, vođe, uzori", rekla je Kikić Grujić dodajući da je problem u poremećaju vrednosti u vršnjačkim grupama.

Kako kaže, sa druge strane postoji "spavanje institucija".

"Ne možemo reći da ne postioji regaovanje institucija, ono postoji, ali mi se čini da postoji tek kada se desi neki oblik vršnjačkog nasilja koji rezultira pokušajem ili izvršejem samoubistva deteta", rekla je Kikić Grujić. Ona je ocenila i da je preventivni rad negde zatajio ili da bi trebalo da se pojača da bi imalo efekta i na samu decu.

"Sakrivanje bilo kog oblika vršnjačkog nasilja i uopšte nasilja i zlostavljanja dece da li u stvarnom ili virtuelnom svetu samo će rezultirati da će posle nekog određenog vremena taj problem eskalirati", zaključila je Kikić Grujić. Savetnik ministra prosvete Snežana Marković smatra da će konferencija na kojoj će se učenicima i nastavnicima skrenuti pažnja da internet, pored svih dobrobiti koje nam donosi za učenje i zabavu, krije i opasnost.

Kurir.rs/Tanjug

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track