SKANDALOZNO: Država otpisala dug firmi koja je gradila fontanu na Slaviji!
Foto: Dragan Kadić

KAKO SE DUGOVANJA VOLŠEBNO PRETVARAJU U KAPITAL

SKANDALOZNO: Država otpisala dug firmi koja je gradila fontanu na Slaviji!

Društvo -

Vlada Srbije svoje potraživanje od 9,4 miliona evra pretvorila u kapital ovog javnog preduzeća, u kojem je ionako država jedini vlasnik

Vlada Srbije je 10. marta ove godine dala beskamatnu pozajmicu od 1.165.086.606 dinara, odnosno 9,4 miliona evra Javnom preduzeću „Jugoimport-SDPR“, čija je podfirma „PMC Inženjering“ gradila papreno skupu muzičku fontanu na beogradskom Trgu Slavija.

Međutim, već 4. maja je svoje potraživanje pretvorila u kapital ovog javnog preduzeća, u kojem je ionako država jedini vlasnik.

Naime, u rešenju Agencije za privredne registre od 16. maja, u nadležni registar upisan je zaključak da je Vlada saglasna da se potraživanja Republike Srbije od JP „Jugoimport SDPR“ na osnovu kratkoročne beskamatne pozajmice u iznosu od 1.165.086.606 dinara konvertuju u kapital tog preduzeća, otkriva sajt Pištaljka.

Otpisali pozajmicu

Ako se zna da je jedini vlasnik „Jugoimporta-SDPR“ Republika Srbija, motiv za ovakvu odluku Vlade da prvo beskamatno pozajmi, a potom faktički otpiše pozajmicu konvertovanjem u kapital koji je već 100 odsto u njenom vlasništvu, zasad ostaje nejasan.

Ekonomista Danilo Šukavac kaže da su ovakve transakcije formalno-pravno moguće, ali da se iza toga krije nešto sasvim drugo.

- Suština je da se time pokrivaju gubici i neefikasnost tog preduzeća. Da je „Jugoimport“ bio efikasan, on bi tu pozajmicu vratio, a ne da država i građani, iz poreza koji su uredno platiti, pokrivaju njihovu nesposobnost. Ovo može biti i upumpavanje novca u to preduzeće, kako bi se prikazao neki profit. Umesto pomaganja neefikasnim kompanijama, ova država bi pre mogla da poveća plate i penzije - kaže Šukavac.

Država jedini vlasnik

Ekonomista i konsultant za strana ulaganja Mahmud Bušatlija objašnjava da je država povećala kapital ovog javnog preduzeća, ali samim tim i svoj kapital.

- S obzirom na to da je „Jugoimport-SDPR“ njihovo preduzeće, država je ovde zapravo izvršila dokapitalizaciju. Moglo je da se desi da se dug od pozajmice zameni za akcije, ali pošto je ovde država jedini vlasnik, onda nema potrebe za tim, već se dug preduzeća pretvara u njegov kapital - kaže Bušatlija.

JP „Jugoimport-SDPR“

TRGOVINA NAORUŽANJEM

JP „Jugoimport-SDPR“ već godinama se, osim svojom osnovnom delatnošću - trgovinom naoružanjem i vojnom opremom, bavi širokim spektrom poslova. U sastavu ima pet preduzeća, od kojih je najpoznatija građevinska firma „PMC Inženjering“, koja je poslednjih godina gradila velike državne projekte. Izvodili su radove i na fontani na Trgu Slavija u Beogradu, koja je koštala neverovatnih 1,8 miliona evra, ali na šta je tačno otišao novac, kao i na koji način je baš ova firma dobila ovaj posao i dalje nije poznato.

Kurir / E. K.

Foto: Dragan Kadić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track