UŽASNO! DECA PROSJACI SU ŽRTVE KRIMINALACA: Mališani na ulici ni zakonom nisu zaštićeni!
Foto: Nebojša Mandić

PORAZNO

UŽASNO! DECA PROSJACI SU ŽRTVE KRIMINALACA: Mališani na ulici ni zakonom nisu zaštićeni!

Društvo -

Potrebno je promeniti odredbe Krivičnog zakonika. Ovde se radi o klasičnoj eksploataciji dece, ističe Meho Omerović, predsednik Odbora za ljudska i manjinska prava

„Seko, seko, daj dinar“, „Druže, daj nešto...“, „Imaš nešto sitno“ - rečenice su koje se svakodnevno na ulici čuju od dece prosjaka, koja neretko povuku i za rukav ne bi li izmolila za koju paru.

Pretpostavka je da u Srbiji ima oko pet hiljada mališana koji su prinuđeni na to. Predsednik odbora za ljudska i manjinska prava i ravnopravnost polova u Skupštini Srbije Meho Omerović kaže za Kurir da je veliki problem to što decu prosjake naš zakon ne tretira kao žrtve, već kao počinioce krivičnih dela ili prekršaja.

Žrtve unosnog biznisa

- Potrebno je promeniti te odredbe Krivičnog zakonika. Ovde se radi o klasičnoj eksploataciji dece. Vrlo mali procenat to radi za sebe. Ta deca su meta unosnog biznisa. Treba odvojiti prosjačenje kao vid siromaštva i prosjačenje kao zanat. Ta deca imaju svoje gazde i šefove, to ide toliko daleko da oni imaju obuku kako da izazovu sažaljenje ljudi - navodi Omerović.

foto: Filip Plavčić

On dodaje da je potrebna dodatna koordinacija policije i centra za socijalni rad kako bi se na bolji način utvrdilo da li deca prose zbog siromaštva ili su primorana.

- Kroz eksploataciju deteta pravite teško krivično delo koje međunarodno pravo tretira kao trgovinu ljudima. Dobro se treba pozabaviti pitanjem kako da državni organi uspešnije rade na pronalaženju onih koji su na vrhu tog lanca, koji decu stavljaju u ropski položaj i fizički maltretiraju, pa čak i sakate da bi više zaradili.

Sistemski problem

Katarina Ivanović, predstavnica akcije protiv trgovine ljudima Astra, kaže da ima slučajeva kada ne može da se prepozna da li je u pitanju prinudno prosjačenje ili siromaštvo:

- Ovaj problem je poprilično alarmantan u Srbiji, a zanemaruje se zato što se više pažnje posvećuje dominantnijim oblicima trgovine ljudima kao što je seksualna eksploatacija. To je sistemski problem koji treba da se rešava na nivou državnih institucija, potrebno je da policija i centar za socijalni rad rade zajedno, da omoguće kapacitete gde će se deca smeštati, razmatraju šta je dobro za dete, da li da se vrati porodici ili da ide u hraniteljsku porodicu.

Pitanja o ovoj problematici uputili smo i centru za socijalni rad, ali nismo dobili odgovore. Inače, od sve dece ulice, samo 286 mališana dolazi u dva beogradska svratišta da jede i okupa se.

Mina Branković

Kažnjava se

ONOME KO TERA DECU DA PROSE ZATVOR DO 60 DANA

Skupština Srbije prošle godine je usvojila Zakon o javnom redu i miru, koji kažnjava, pored ostalog, prosjačenje. Usvojenim zakonom je predviđeno da se građanin koji prosjačenjem ugrožava spokojstvo građana ili narušava javni red i mir kazni kaznom od pet do deset hiljada dinara ili kaznom zatvora do 30 dana. Organizator prosjačenja ili onaj koji za prosjačenje koristi decu ili maloletne osobe kazniće se kaznom od 50.000 do 150.000 dinara i kaznom zatvora od 30 do 60 dana.

Vlada Srbije

STRATEGIJA SUZBIJANJA TRGOVINE LJUDIMA

Vlada Srbije usvojila je pre četiri dana na sednici Strategiju prevencije i suzbijanja trgovine ljudima, posebno ženama i decom i zaštite žrtava za period od 2017. do 2022. godine. Strategijom će se unaprediti sistem prevencije, pomoći i zaštite žrtava i suzbijanja trgovine ljudima, do čega će se doći funkcionalnim povezivanjem i institucionalnom izgradnjom kapaciteta svih partnera.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track