SRBI POBEDOM ZADIVILI SVET: Obeležene 103 godine od Cerske bitke!

SLAVA JUNACIMA

SRBI POBEDOM ZADIVILI SVET: Obeležene 103 godine od Cerske bitke!

Društvo -

Srpska vojska preko Drine odbacila nadmoćniju austrougarsku vojsku, koja je tog avgusta 1914. godine doživela svoj prvi veliki poraz u Prvom svetskom ratu

Centralna državna ceremonija obeležavanja 103. godišnjice Cerske bitke, prve pobede savezničke vojske i jedne od najznačajnijih i najvećih pobeda srpske vojske u Prvom svetskom ratu, juče je održana u spomen-kompleksu u selu Tekeriš kod Loznice.

- Ovde smo da odamo počast slavnim i hrabrim srpskim vojnicima. Ta četiri dana reč povlačenje za njih nije postojala. I nije ga bilo. Ljubav prema otadžbini, složnost i hrabrost srpskih vojnika, kao i genijalni strateški plan generala Stepe Stepanovića doprineli su da vojska krene u kontraofanzivu i ostvari pobedu koja je zadivila svet. Neka je večna slava poginulim ratnicima u Cerskoj bici, svim poginulim srpskim vojnicima i svim žrtvama oslobodilačkih ratova Srbije - rekao je ministar za rad Zoran Đorđević.

On je podsetio da je u izveštaju o porazu austrougarske vojske austrijski novinar napisao: „Armija je potučena i nalazi se u bezobzirnom, divljem i paničnom bekstvu. Jedna potučena vojska. Ne, jedna razbijena rulja jurila je u bezumnom strahu prema granici. Sjajni su momci ovi Srbi. Oni znaju da brane zemlju.“

Uz visoke državne i vojne počasti, na spomenik cerskim junacima vence su položili i predstavnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, gradova Loznice i Šapca, opštine Krupanj, kao i brojnih udruženja za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije.

Cerska bitka se odigrala sredinom avgusta 1914. godine, a za uspešno komandovanje i pobedu nad austrougarskom vojskom general Stepa Stepanović unapređen je u vojvodu.

Tihomir Ilić

Stepa Stepanović

PREKRŠIO LANAC KOMANDOVANJA

Cerska bitka je prva u srpskoj istoriji u kojoj je prekršen lanac komandovanja. Vojvoda Radomir Putnik je čekao ishod austrougarskih operacija, a đeneral Stepa Stepanović je shvatio važnost planine Cer i obrazovao Cersku udarnu grupu s kojom je samoinicijativno zauzeo kote Trojan i Kosanin grad. Zbog vojnih uspeha u Cerskoj bici, Stepa je kasnije unapređen u vojvodu.

Sećanje kapetana Ovako je počelo

PRVI SUDAR VOJSKI PO NEVREMENU

Kapetan Ješa Topalović svojevremeno je ispričao kako je njegova divizija otpočela borbe na Ceru:

- Prednji bataljon je tokom noći stigao do Trojanskog vrha, a kada smo stigli do Parloga, pljusak je počeo, a pratile su ga vulkanska grmljavina i zaslepljujuće sevanje. Voda nas je kvasila sa svih strana... Odjednom je drugi vojnik, bez daha, uzbuđeno uzviknuo: „Gospodine majore, Švabe!“ Tako su sudari između naše Kombinovane divizije i neprijateljeve 21. landver divizije započeli, a sa njima i bitka na planini Cer.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track