icon-closeicon-commentsKurir_icon_fonts_template-38Kurir_icon_fonts_template-37icon-downicon-galleryicon-homeicon-nexticon-previcon-reacticon-searchicon-soc-fbicon-soc-gplusicon-soc-insicon-soc-mailicon-soc-rssicon-soc-twittericon-soc-vibericon-soc-wupicon-soc-ytKurir_icon_fonts_template-34Kurir_icon_fonts_template-33icon-totopicon_reactsoc-viber

Najnovije vesti

Espreso.rs


Adria media

Vladika Atanasije: Artemije suđen i osuđen kanonski

Vladika Atanasije: Artemije suđen i osuđen kanonski

Društvo
Artemije je nastavio da obmanjuje "naivni svet i javnost, kako je nekanonski suđen i osuđen i kako su Sinod i Sabor SPC prekršili i pogazili ustav i kanone", naveo je episkop Atanasije

BEOGRAD - Penzionisani episkop hercegovački Atanasije (Jeftić) izjavio je da je monah Artemije (Marko Radosavljević) suđen i osuđen kanonski, navodeći da Artemije odbacuje "i samu pomisao na hrišćansko pokajanje".

 

Artemije je nastavio da obmanjuje "naivni svet i javnost, kako je nekanonski suđen i osuđen i kako su Sinod i Sabor SPC prekršili i pogazili ustav i kanone", naveo je episkop Atanasije u izjavi dostavljenoj Tanjugu.

 

Kako tvrdi Atanasije, to nije prvi put da Artemije "zavodi za Goleš planinu".

 

Prema njegovim rečima, monah Artemije je prekršio dva ključna kanona Crkve, "pošto je lukavo izbegavao" da primi i odgovori na sinodske komisije radi ispitivanja učinjenih crkveno-kanonskih i materijalno-finansijskih prestupa.

 

"Time je sam protiv sebe izrekao presudu, kažu ovi kanoni. Crkva nije imala i nema, načina da ga sudski privede, kao ni da ga natera da izvrši kanonsku saborsku odluku od maja 2006. godine", rekao je Atanasije. Kako je dodao, Artemije je imao, i danas ima, "samo malu grupu sada već odmetnika, koja samo njega, a i on nju, slepo sluša, uz još par suflera koji njemu, a on nama, "soli pamet" preko mas-medija".

 

Na Sinodu i Saboru, tvrdi Atanasije, Artemije nikada nije direktno razgovarao, ni odgovarao, "nego je samo odlagao dok mu siva eminencija Vilovski, i još neki iz senke, ne kažu ili napišu, kakav odgovor da da".

 

Atanasije je naveo da je Artemije prihvatio i potpisao sinodsku i saborsku odluku od februara i septembra 2010. godine, ali je u novembru iste godine, "ođednom to pogazio i porekao, a svojim brutalnim, nekanonskim i razbojničkim upadom u dva manastira na Kosovu i Metohiji, gde je već od Sabora bio kanonski postavljen novi arhijerej, doveo sebe do saborskog razrešenja i vraćanja u red monaha". "Nažalost, on to i sada radi - upada u parohije, manastire i verničke domove drugih episkopija Srpske Crkve kao samozvani episkop raško-prizrenski...", smatra Atanasije.

 

On je ocenio i da je Artemije stvorio svoj raskol, ali u "svojoj osionosti" odbacuje samu pomisao na hrišćansko pokajanje, koje mu je, kako navodi Atanasije, potrebno "kao nasušni hleb života", kako pred narodom, tako i pred SPC, jer se "o nju ogrešio".

 

Sa druge strane, Crkva je priznala kanonski presuđeno Artemijevo svrgnuće i razrešnenje, naveo je Atanasije i upitao - "Ko je onda u raskolu? Ko se od koga raskolio, raspolutio, otcepio i rascepio?" Atanasije je ocenio da Artemije drži službe, iako je raščinjen i sebe smatra za autokefalnog poglavara, čime je pokazao da je stvorio raskol. "Po kojim to svetim kanonima i po kojoj eklisiologiji on ima "jurisdikciju" nad svim eparhijama SPC, po kojima vršlja kao najbedniji sektaš", upitao je Atanasije.

 

Patrijarh srpski Irinej je ranije u intervjuu Tanjugu naveo da nema nade da će se monah Artemije pokajati i vratiti Crkvi, ocenivši da je put raskola kojim je on krenuo tragedija za raščinjenog vladiku i Crkvu i da naredni korak može biti njegovo poptuno izopštenje iz SPC.

 

"Uputili smo mu saborski akt sa pozivom da se putem pokajanja vrati sebi i Crkvi očekujući da ima toliko svesti da čini nešto što u našoj crkvi nikada nije bilo, a to je raskol. Za Crkvu nema ništa tragičnije od raskola. To je deoba jednog organizma i hod putem koji nije ni jevanđelski, ni kanonski, ni crkveni, put kojim idu raskolnici ili jeretici", rekao je patrijarh.

 

Monah Artemije, koga je Sabor SPC razrešio rukovođenja Eparhijom raško-prizrenskom, ranije je rekao Tanjugu, da je spreman na razgovor i saradnju sa Crkvom pod uslovom da se poništi njegov opoziv.

 

O tome je, kako je naveo, još u decembru obavestio patrijarha Irineja u dvosatnom razgovoru, ali i pismom koje mu je uručio na rastanku.

 

Za sebe je rekao i da nije raskolnik i da mu je želja da se razgovorom dođe do rešenja.

 

"Dakle, sa mnom mogu razgovarati samo kao sa vladikom raško-prizrenskim, a ne kao sa monahom Artemijem. Da bi se to dogodilo oni (Crkva) treba da povuku ili anuliraju sve nekanonske odluke koje su i protivustavne jer su donete bez ikakvog sudskog procesa, bez suočavanja sa "otpužnicom", odnosno razlozima koje bih izneo u odbrani", rekao je Artemije.

 

 

 

Pratite Kurir na VIBERU:
http://chats.viber.com/kurir

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...